Panierowane pieczarki

Stopień trudności: łatwy

Panierowane pieczarki to idealna przekąska na imprezowy stół. Miękka pieczarka i bardzo chrupiąca panierka, z dodatkiem wyrazistego sosu to połączenie idealne.

Sprawdzi się w przypadku każdej okazji, a amatorzy pieczarek będą zachwyceni.

Najlepiej się sprawdzą mini pieczarki- są najbardziej chrupiące.

Zachęcam Cię do spróbowania i podzielenia się wrażeniami na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 250 g małych pieczarek
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • 5 g mąki
  • 10 g bułki tartej
  • 20 g tartego parmezanu/grana padano
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Pieczarki dokładnie oczyszczam. Jajko roztrzepuję razem solą. Mąkę łączę z bułką tartą, i parmezanem. Na patelni rozgrzewam dużą ilość oleju. Pieczarki zamaczam w jajku, następnie dokładnie obtaczam je w panierce z bułki tartej. Smażę bezpośrednio na rozgrzanym oleju, obracając co jakiś czas, aż panierka będzie z każdej strony jednakowo złocista. Gotowe pieczarki podaję z ulubionym sosem.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media