Panierowane pieczarki

Stopień trudności: łatwy

Panierowane pieczarki to idealna przekąska na imprezowy stół. Miękka pieczarka i bardzo chrupiąca panierka, z dodatkiem wyrazistego sosu to połączenie idealne.

Sprawdzi się w przypadku każdej okazji, a amatorzy pieczarek będą zachwyceni.

Najlepiej się sprawdzą mini pieczarki- są najbardziej chrupiące.

Zachęcam Cię do spróbowania i podzielenia się wrażeniami na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 250 g małych pieczarek
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • 5 g mąki
  • 10 g bułki tartej
  • 20 g tartego parmezanu/grana padano
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Pieczarki dokładnie oczyszczam. Jajko roztrzepuję razem solą. Mąkę łączę z bułką tartą, i parmezanem. Na patelni rozgrzewam dużą ilość oleju. Pieczarki zamaczam w jajku, następnie dokładnie obtaczam je w panierce z bułki tartej. Smażę bezpośrednio na rozgrzanym oleju, obracając co jakiś czas, aż panierka będzie z każdej strony jednakowo złocista. Gotowe pieczarki podaję z ulubionym sosem.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book