Stopień trudności: łatwy
Panierowane pieczarki to idealna przekąska na imprezowy stół. Miękka pieczarka i bardzo chrupiąca panierka, z dodatkiem wyrazistego sosu to połączenie idealne.
Sprawdzi się w przypadku każdej okazji, a amatorzy pieczarek będą zachwyceni.
Najlepiej się sprawdzą mini pieczarki- są najbardziej chrupiące.
Zachęcam Cię do spróbowania i podzielenia się wrażeniami na Instagramie 🙂
Składniki:
- 250 g małych pieczarek
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- 5 g mąki
- 10 g bułki tartej
- 20 g tartego parmezanu/grana padano
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki dokładnie oczyszczam. Jajko roztrzepuję razem solą. Mąkę łączę z bułką tartą, i parmezanem. Na patelni rozgrzewam dużą ilość oleju. Pieczarki zamaczam w jajku, następnie dokładnie obtaczam je w panierce z bułki tartej. Smażę bezpośrednio na rozgrzanym oleju, obracając co jakiś czas, aż panierka będzie z każdej strony jednakowo złocista. Gotowe pieczarki podaję z ulubionym sosem.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy