Stopień trudności: łatwy
Sałatka znana chyba w każdym domu. Przez każdego tak naprawdę robiona inaczej. Według mnie najlepsza jest właśnie ta wersja.
Przepis na nią dostałam od babci mojego męża i teraz zachwyca podniebienia również w mojej rodzinie. Zapraszam też Ciebie do spróbowania 🙂
Poniżej podam składniki z gramaturą, tak jak układają się w misce od dołu.
Składniki:
- 240 g piersi kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- 1 łyżka oleju
- 220 g papryki marynowanej
- 200 g ogórków konserwowych
- 80 g ketchupu
- 60 g majonezu
- 120 g kukurydzy
- 120 g kapusty pekińskiej
- 80 g ketchupu
- 120 g kapusty pekińskiej
- 80 g majonezu
- 30 g kukurydzy
Przygotowanie:
Kurczaka oczyszczam i kroję drobno, doprawiam przyprawą do gyrosa i obsmażam na oleju. Wszystkie warzywa kroję drobno. Ważne, aby wszystkie składniki po pokrojeniu dobrze odsączyć na sitku. Następnie w misce układam warstwowo- w kolejności jaką napisałam w składnikach. Gotową sałatkę ozdabiam dodatkowo kukurydzą i podaję.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 6 porcji
skropione cytryną lub octem.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 3 h
Całkowity czas: 3 h 20 min
Ilość porcji: 6 porcji