Stopień trudności: łatwy

Sałatka znana chyba w każdym domu. Przez każdego tak naprawdę robiona inaczej. Według mnie najlepsza jest właśnie ta wersja.

Przepis na nią dostałam od babci mojego męża i teraz zachwyca podniebienia również w mojej rodzinie. Zapraszam też Ciebie do spróbowania 🙂

Poniżej podam składniki z gramaturą, tak jak układają się w misce od dołu.

 

Składniki:

  • 240 g piersi kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros
  • 1 łyżka oleju
  • 220 g papryki marynowanej
  • 200 g ogórków konserwowych
  • 80 g ketchupu
  • 60 g majonezu
  • 120 g kukurydzy
  • 120 g kapusty pekińskiej
  • 80 g ketchupu
  • 120 g kapusty pekińskiej
  • 80 g majonezu
  • 30 g kukurydzy

 

Przygotowanie:

Kurczaka oczyszczam i kroję drobno, doprawiam przyprawą do gyrosa i obsmażam na oleju. Wszystkie warzywa kroję drobno. Ważne, aby wszystkie składniki po pokrojeniu dobrze odsączyć na sitku. Następnie w misce układam warstwowo- w kolejności jaką napisałam w składnikach. Gotową sałatkę ozdabiam dodatkowo kukurydzą i podaję.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 6 porcji

 

skropione cytryną lub octem.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 3 h
Całkowity czas: 3 h 20 min
Ilość porcji: 6 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book