Sałatka gyros

Stopień trudności: łatwy

Sałatka znana chyba w każdym domu. Przez każdego tak naprawdę robiona inaczej. Według mnie najlepsza jest właśnie ta wersja.

Przepis na nią dostałam od babci mojego męża i teraz zachwyca podniebienia również w mojej rodzinie. Zapraszam też Ciebie do spróbowania 🙂

Poniżej podam składniki z gramaturą, tak jak układają się w misce od dołu.

 

Składniki:

  • 240 g piersi kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros
  • 1 łyżka oleju
  • 220 g papryki marynowanej
  • 200 g ogórków konserwowych
  • 80 g ketchupu
  • 60 g majonezu
  • 120 g kukurydzy
  • 120 g kapusty pekińskiej
  • 80 g ketchupu
  • 120 g kapusty pekińskiej
  • 80 g majonezu
  • 30 g kukurydzy

 

Przygotowanie:

Kurczaka oczyszczam i kroję drobno, doprawiam przyprawą do gyrosa i obsmażam na oleju. Wszystkie warzywa kroję drobno. Ważne, aby wszystkie składniki po pokrojeniu dobrze odsączyć na sitku. Następnie w misce układam warstwowo- w kolejności jaką napisałam w składnikach. Gotową sałatkę ozdabiam dodatkowo kukurydzą i podaję.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 6 porcji

 

skropione cytryną lub octem.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 3 h
Całkowity czas: 3 h 20 min
Ilość porcji: 6 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media