Stopień trudności: łatwy

Kuchnia meksykańska jest jedną z moich ulubionych kuchni, pełna koloru i smaku. Przy tak ogromnej ilości tradycyjnych meksykańskich potraw, każdy będzie w stanie znaleźć coś dla siebie.

Mam dla Ciebie prostą sałatkę, której przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile gotuje się ryż. Dodatkowo możesz ją wykorzystać jako farsz do quesadilli, enchladas i wielu innych dań.

Serdecznie zachęcam Cię do spróbowania.

 

Składniki:

  • 100 g ryżu
  • 190 g piersi kurczaka
  • 40 g cebuli czerwonej
  • 130 g kolorowych papryk
  • 240 g mieszanki warzyw meksykańskich (fasola, kukurydza, groszek)
  • 2 łyżeczki przyprawy do Fajita
  • 70 g awokado
  • 10 g natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju

 

Przygotowanie:

Przygotowuję wszystkie składniki. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, kurczaka i papryki kroję w kostkę, cebulę i awokado kroję drobniej. Kurczaka doprawiam przyprawą Fajita i następnie obsmażam go na połowie oleju, aż straci surowość- usmażonego kurczaka zdejmuję z patelni. Na patelnię dodaję pozostały olej i obsmażam kolejno warzywa, aż stracą surowość- zaczynam od cebuli, następnie dodaję papryki i strączki. Dodaję ryż i odparowuję całość, aby pozbyć się nadmiaru wody. Na sam koniec dodaję kurczaka, natkę pietruszki i awokado, dokładnie mieszam i zdejmuję całość z patelni.

Podaję z salsą pomidorową i guacamole.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 4 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book