Makaronowa sałatka z tuńczykiem

Stopień trudności: łatwy

Pysznych sałatek nigdy dość, a ta klasyczna sałatka z tuńczykiem i kukurydza pojawią się na naszym stole przy każdej okazji.
Ale nic w tym dziwnego, bo jest przepyszna i smakuje każdemu.
Idealna na obiad, imprezę i sylwestra.

Tę sałatkę zna chyba każdy mimo to warto, aby się tu pojawiła. Może pojawi się też na Twoim stole?

 

Składniki:

  • 200 g makaronu
  • 4 jajka
  • 130 g tuńczyka w sosie własnym
  • 70 g kukurydzy
  • 40 g majonezu
  • natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Jajka gotuję na twardo. Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tuńczyka i kukurydzę odsączam z zalewy. Ugotowane jajka kroję drobno, natkę pietruszki siekam. Wszystkie składniki łączę ze sobą w misce, dodaję majonez i dokładnie mieszam.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 12 min
Całkowity czas: 22 min
Ilość porcji: 4 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book