Siekane kotlety z kurczaka

Stopień trudności: łatwy

Mam dla Was pyszną propozycję na rodzinny obiad jak również na przekąskę podczas spotkania ze znajomymi.
Są to niezwykle soczyste i wilgotne kotlety siekane z kurczaka.

 

Składniki:

  • 80 g pieczarek
  • 300 g piersi kurczaka
  • 40 g majonezu
  • 60 g cebuli
  • 1 jajko
  • 50 g sera żółtego
  • 35 g mąki
  • Pół pęczka pietruszki
  • 0,5 łyżeczki soli, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki

 

Przygotowanie:

Pieczarki i ser ścieram na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno siekam, pietruszkę rozdrabniam.
Kurczaka kroję w drobną kostkę, którą dodatkowo z grubsza siekam. Do kurczaka dodaję wszystkie przygotowanie składniki, doprawiam łyżką majonezu i dokładnie mieszam. Gotowa masa jest gęsta. Porcję mięsa wykładam na rozgrzany olej i smażę po kilka minut z każdej strony aż kotlety się ze złocą a mięso straci surowość. Usmażone kotlety przekładam na ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe podaję z ulubionymi dodatkami oraz sosem czosnkowym.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 7 sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media