Stopień trudności: średni
Wracam z obiecanym przepisem na pyszne bułeczki z makiem.
Ciasto na bułki nie wymaga podsypywania, a bułeczki są bardzo miękkie i delikatne. Gotowe bułki długo utrzymują świeżość. Koniecznie daj znać, jak Ci się podobają oraz czy spróbujesz je zrobić u siebie.
Ciasto możesz przygotować wieczorem, zostawić na noc w lodówce do wyrośnięcia i rano upiec bułki.
Składniki:
- 7 g drożdży suszonych
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml letniej wody
- 30 g oleju
- mak
Przygotowanie:
Mąkę przesiewam do miski, dodaję do niej cukier, sól, drożdże i wodę. Wyrabiam ciasto z użyciem miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie ładnie połączone, dodaje olej i dokładnie wyrabiam. Zostawiam ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h, aż ciasto podwoi swoją obecność. Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 9 równych części i formuje bułeczki. Uformowane bułki układam w tortownicy, której dno posypałam makiem. Bułki pozostawiam pod przykryciem na 10 min, aby odpoczęły. Po tym czasie smaruję je roztrzepanym jajkiem, posypuję makiem i nacinam za pomocą żyletki. Piekę przez 20 min, w 180 stopniach, grzanie góra-dół.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h 10 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 2 h 45 min
Ilość porcji: 9 sztuk