Stopień trudności: łatwy

Pyszne zapiekane bułki.
Idealne na śniadanie i kolację — a Ty jak wolisz?
Ja do ich przygotowania użyłam resztek z kolacji, a ty możesz dodać dowolne dodatki.

 

Składniki:

  • czerstwa bułka
  • ulubione warzywa — u mnie rzodkiewka, ogórek, papryka, cebula
  • kabanosy/kiełbasą
  • jajko
  • odrobina mleka
  • mozzarellą
  • sól, pieprz, mieszanka przypraw (bazylia, oregano, suszone pomidory)

 

Przygotowanie:

Odkrawam górę bułki, wydrążam cały środek, zostawiając samą skórkę. Warzywa i kabanosy drobno kroję. Ser ścieram na tarce/kroję drobniej. W misce mieszam jajko, mleko i pozostałe składniki. Doprawiam do smaku. Do bułki wykładam farsz, daje go dość dużo – – “górką”. Posypuję odrobiną sera. Piekę w 180 stopniach, przez 15 minut.
Gotową zapiekankę podaję, ze świeżymi ziołami.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 1 porcja

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book