Paluchy serowe | Paluchy z ciasta drożdżowego

Stopień trudności: średni

Miękkie i puszyste paluchy serowe są idealną przekąską imprezową. Nie tylko pysznie smakują pysznie, ale bardzo efektownie wyglądają. Każdy skusi się na taką przekąskę.

Do przygotowania paluchów możesz równie dobrze wykorzystać pesto lub masło czosnkowe. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu.

Świetnie smakują w połączeniu z sosem czosnkowym lub sosem tysiąca wysp.

 

Składniki:

Ciasto:

  • 25 g drożdży
  • 300 g mąki
  • 120 ml wody
  • szczypta cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 35 ml masła

Nadzienie:

  • 100 g serka kanapkowego czosnkowego
  • 100 g tartej mozzarelli

 

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczam. Mąkę przesiewam do miski, robię w niej zagłębienie, w które skruszam drożdże, wlewam letnie mleko i dodaje cukier, lekko mieszam i zostawiam pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie dodaje szczyptę soli, jajko i wyrabiam ciasto z użyciem miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie ładnie połączone, dodaje masło i dokładnie wyrabiam. Zostawiam do wyrośnięcia na około 1 h. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowuję je na prostokąt, smaruję serkiem czosnkowym i posypuję mozzarellą. Ciasto składam na pół wzdłuż krótszego boku, kroję na ok. 1,5 cm paski i zawijam wokół własnej osi. Paluchy wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiam pod przykryciem na 10 min, w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Piekę przez 30 min, grzanie góra-dół.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h 20 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 2 h 10 min
Ilość porcji: 14 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book