Stopień trudności: łatwy

Przekąska imprezowa idealna na ostatnią chwilę. Przygotujesz ją w mniej niż 30 minut.

Śliwki zapiekane w boczku są idealną przekąską na wszelkiego rodzaju imprezy. Fani połączenia smaku słodko-słonego będą zachwyceni.

 

Składniki:

  • 100 g boczku wędzonego w plastrach
  • 70 g śliwek suszonych

 

Przygotowanie:

Plastry boczku przekrawam na pół wzdłuż krótszego boku. Na brzegu plastra wykładam po 1 śliwce i zawijam. Gotowe zawijasy układam na blaszce łączeniem do dołu. Piekę w 200 stopniach, grzanie góra-dół przez 20 minut.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 14 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book