Stopień trudności: łatwy
Uwielbiam dania, które robią się same. Taka niewątpliwie jest ta zapiekanka.
Możesz użyć ulubionych warzyw i podać ją samodzielnie lub jako dodatek do obiadu.
Składniki:
- 100 g bakłażana
- 150 g cukinii
- 25 g cebuli
- 10 g oliwy z oliwek
- sól, pieprz, tymianek, bazylia
- 75 g mozzarella
- 100 g pomidorów z puszki
- 15 g parmezan
Przygotowanie:
Na połowie oliwy podsmażam posiekaną cebulę. Następnie dodaję pomidory i przyprawy. Duszę ok. 5 minut.
W tym czasie kroję bakłażana i cukinię w plastry ok. 0,5 cm grubości. Przyprawiam solą i pieprzem. Grilluję na patelni posmarowanej oliwą ok. 2 minuty.
Do foremki do zapiekanki układam: połowę pomidorów, plastry bakłażana i cukinii oraz mozzarelli. Zalewam pozostałym sosem pomidorowym. Posypuję parmezanem oraz tymiankiem. Piekę 15 minut w 180 stopniach.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 1 porcja
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy