Bakłażan zapiekany z mozzarellą

Stopień trudności: łatwy

Uwielbiam dania, które robią się same. Taka niewątpliwie jest ta zapiekanka. 

Możesz użyć ulubionych warzyw i podać ją samodzielnie lub jako dodatek do obiadu.

 

Składniki:

  • 100 g bakłażana
  • 150 g cukinii
  • 25 g cebuli
  • 10 g oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, tymianek, bazylia
  • 75 g mozzarella
  • 100 g pomidorów z puszki
  • 15 g parmezan

 

Przygotowanie:

Na połowie oliwy podsmażam posiekaną cebulę. Następnie dodaję pomidory i przyprawy. Duszę ok. 5 minut.
W tym czasie kroję bakłażana i cukinię w plastry ok. 0,5 cm grubości. Przyprawiam solą i pieprzem. Grilluję na patelni posmarowanej oliwą ok. 2 minuty.
Do foremki do zapiekanki układam: połowę pomidorów, plastry bakłażana i cukinii oraz mozzarelli. Zalewam pozostałym sosem pomidorowym. Posypuję parmezanem oraz tymiankiem. Piekę 15 minut w 180 stopniach.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 1 porcja

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book