Buraczki zasmażane

Stopień trudności: łatwy

Buraczki są idealnym dodatkiem do obiadu. A ja mam dla Ciebie przepis na najlepsze buraczki zasmażane. Wszyscy wiemy, że mamy i babcie przygotowują najlepsze jedzenie. Nie bez powodu najbardziej smakują mi te proste buraczki mojej mamy.

 

Składniki:

  • 500 g buraków gotowanych
  • 80 g cebuli
  • 20 g masła
  • 20 g mąki

 

Przygotowanie:

Cebulę kroję drobno i podsmażam ją na maśle, aż straci surowość. W międzyczasie buraki ścieram na tarce o drobnych oczkach. Gdy cebula będzie gotowa, dodaję do niej mąkę i chwilę podsmażam, aż mąka straci surowość. Następnie dodaję buraki, całość podsmażam, aż całość lekko zgęstnieje, często mieszam, żeby się nie przypaliły. Gotowe idealnie sprawdzą się jako dodatek do ulubionego obiadu.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book