Stopień trudności: łatwy
Postanowiłam zamknąć lato w słoiku i przygotowałam sobie kilka słoików dżemu truskawkowo-brzoskwiniowego 🍓🍑
Idealnie sprawdzi się do kanapek, ciast, naleśników.
Z czym lubisz jeść dżem?
Do przygotowania mojego dżemu wykorzystałam nowy cukier żelujący od marki Diamant.
Dzięki niemu w prosty sposób mogę zachować smaki lata przez cały rok.
Cukier żelujący Diamant znajdziesz w nowych opakowaniach. Produkty mają nowy skład bez konserwantów. Wykorzystując produkty Diamant, w szybki sposób przygotujesz konfitury i dżemy.
W ofercie znajdziesz różne formy cukru żelującego, tj. 1:1, 2:1 i 3:1 oraz Koniftur-Fix.
Składniki:
- 0,5 kg oczyszczonych truskawek
- 0,5 kg brzoskwiń
- 1 opakowanie cukru żelującego 2:1 Diamant
Przygotowanie:
Owoce rozgotowuję. Gotuję, aż mocno zmiękną. Po tym czasie blenduję na gładką masę. Jeśli lubisz dżemy z kawałkami owoców wtedy pomiń etap blednowania. Dodaję cukier żelujący, zagotowuję i gotuję przez 3 minuty. Gorący dżem przelewam do wyparzonych słoików, zakręcam i ustawiam do góry dnem, pozostawiam do ostygnięcia. Przechowuję w ciemnym miejscu, po otwarciu przechowuję w lodówce.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 3 min
Całkowity czas: 18 min
Ilość porcji: 3 słoiki