Domowy dżem truskawkowo-brzoskwiniowy

Stopień trudności: łatwy

Postanowiłam zamknąć lato w słoiku i przygotowałam sobie kilka słoików dżemu truskawkowo-brzoskwiniowego 🍓🍑
Idealnie sprawdzi się do kanapek,  ciast, naleśników.

Z czym lubisz jeść dżem?

Do przygotowania mojego dżemu wykorzystałam nowy cukier żelujący od marki Diamant.
Dzięki niemu w prosty sposób mogę zachować smaki lata przez cały rok.

Cukier żelujący Diamant znajdziesz w nowych opakowaniach. Produkty mają nowy skład bez konserwantów. Wykorzystując produkty Diamant, w szybki sposób przygotujesz konfitury i dżemy.

W ofercie znajdziesz różne formy cukru żelującego, tj. 1:1, 2:1 i 3:1 oraz Koniftur-Fix.

 

Składniki:

  • 0,5 kg oczyszczonych truskawek
  • 0,5 kg brzoskwiń
  • 1 opakowanie cukru żelującego 2:1 Diamant

 

Przygotowanie:

Owoce rozgotowuję. Gotuję, aż mocno zmiękną. Po tym czasie blenduję na gładką masę. Jeśli lubisz dżemy z kawałkami owoców wtedy pomiń etap blednowania. Dodaję cukier żelujący, zagotowuję i gotuję przez 3 minuty. Gorący dżem przelewam do wyparzonych słoików, zakręcam i ustawiam do góry dnem, pozostawiam do ostygnięcia. Przechowuję w ciemnym miejscu, po otwarciu przechowuję w lodówce.

 

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 3 min
Całkowity czas: 18 min
Ilość porcji: 3 słoiki

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book