Stopień trudności: łatwy
Mam dla Ciebie przepis na najprostszy chleb z gara tylko 4 składniki, 5 minut przygotowania i to cała Twoją praca, później tylko trzeba dać mu trochę czasu ☺
Chleb ma bardzo chrupiącą skórkę i bardzo długo utrzymuje świeżość.
Składniki:
- 450 g mąki
- 360 g wody
- 3 g drożdży suszonych
- 15 g soli
Przygotowanie:
Ja chleb przygotowywałam już z mąk typu 550, 720, 1050. Znajdź swój ulubiony typ 😊
Do miski przekładam mąkę, drożdże i sól, z grubsza ze sobą łączę. Następnie dolewam letnią wodę i wyrabiam przez kilka minut mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto ma być lepiące i dość rzadkie. Dzięki temu chleb będzie miękki i delikatny. Miskę przykrywam folią spożywczą i pozostawiam do wyrośnięcia na 3 h. W ostatniej godzinie wyrastania chleba nagrzewam garnek żeliwny w piekarniku nagrzanym do 230-250 stopni (ustaw najwyższą temperaturę).
Po wyrośnięciu ciasto nadal będzie lepiące. Blat wysypuję mąką, wykładam ciasto i składam je do środka za pomocą łopatki do ciasta. W razie potrzeby posypuję mąką. Ciasto składam do środka, w ten sposób formuję bochenek. Ciasto przekładam łączeniem do dołu, formując dłońmi okrągły bochenek. Na desce układam kawałek papieru do pieczenia, a na papier wykładam łączeniem do dołu bochenek. Wierzch ciasta oprószam mąką i nacinam za pomocą żyletki. Tak przygotowany chleb zsuwam razem z papierem do garnka, przykrywam i piekę przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszam do 200 stopni, zdejmuję przykrywkę i dopiekam 15-20 minut. Chleb ma się ładnie ze złocić. Upieczony Chleb ostrożnie wyjmuję na kratkę. Kroję po ostudzeniu.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas oczekiwania: 3 h
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 3 h 45 min
Oceń wpis
Średnia ocena 1 / 5. Liczba głosów: 2
Brak głosów! Bądź pierwszy