Chleb z gara

Stopień trudności: łatwy

Mam dla Ciebie przepis na najprostszy chleb z gara tylko 4 składniki, 5 minut przygotowania i to cała Twoją praca, później tylko trzeba dać mu trochę czasu

Chleb ma bardzo chrupiącą skórkę i bardzo długo utrzymuje świeżość.

 

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 360 g wody
  • 3 g drożdży suszonych
  • 15 g soli 

 

Przygotowanie:

Ja chleb przygotowywałam już z mąk typu 550, 720, 1050. Znajdź swój ulubiony typ 😊
Do miski przekładam mąkę, drożdże i sól, z grubsza ze sobą łączę. Następnie dolewam letnią wodę i wyrabiam przez kilka minut mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto ma być lepiące i dość rzadkie. Dzięki temu chleb będzie miękki i delikatny. Miskę przykrywam folią spożywczą i pozostawiam do wyrośnięcia na 3 h. W ostatniej godzinie wyrastania chleba nagrzewam garnek żeliwny w piekarniku nagrzanym do 230-250 stopni (ustaw najwyższą temperaturę).
Po wyrośnięciu ciasto nadal będzie lepiące. Blat wysypuję mąką, wykładam ciasto i składam je do środka za pomocą łopatki do ciasta. W razie potrzeby posypuję mąką. Ciasto składam do środka, w ten sposób formuję bochenek. Ciasto przekładam łączeniem do dołu, formując dłońmi okrągły bochenek. Na desce układam kawałek papieru do pieczenia, a na papier wykładam łączeniem do dołu bochenek. Wierzch ciasta oprószam mąką i nacinam za pomocą żyletki. Tak przygotowany chleb zsuwam razem z papierem do garnka, przykrywam i piekę przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszam do 200 stopni, zdejmuję przykrywkę i dopiekam 15-20 minut. Chleb ma się ładnie ze złocić. Upieczony Chleb ostrożnie wyjmuję na kratkę. Kroję po ostudzeniu. 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas oczekiwania: 3 h
Czas pieczenia : 40 min
Całkowity czas: 3 h 45 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book