Stopień trudności: łatwy

Na upalne dni idealnie sprawdzają się lekkie, chłodne posiłki, pełne warzyw.
Dzięki temu czujemy się lekko, a nasz organizm odczuwa przyjemny chłodek.
Pyszna, prosta zupa, która idealnie sprawdzi się na gorące dni. Świetna to zabrania ze sobą do pracy, wystarczy spakować porcję do słoika.

Mam dla Ciebie pyszny i prosty przepis na chłodnik.

 

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 pęczek botwinki
  •  100 g ogórka zielonego
  •  1 pęczek rzodkiewki
  •  1 pęczek koperku
  •  1 pęczek szczypiorku
  •  Sok z połowy cytryny
  •  500 g kefiru
  •  sól, pieprz
  •  jajko na twardo 

 

Przygotowanie:

Botwinkę kroję drobno, zielone listki odkładam na bok. Buraczki z botwinki ścieram na tarce o grubych oczkach (ja używam do 2 sztuk, jeśli w pęczku botwinki są duże buraczki).
Do gorącego bulionu dodaję łodygi botwinki oraz buraki. Gotuję kilka minut, aż zmiękną. Zdejmuję garnek z gazu i do gorącej wody dodaję liście botwiny. Mieszam i zostawiam, aż całość przestygnie.
W tym czasie kroję drobno lub tarkuję ogórki i rzodkiewki. Koperek i szczypiorek siekam drobno.
Do wystudzonego bulionu dodaje rzodkiewkę, ogórek, zioła oraz kefir. Całość dokładnie mieszam, doprawiam do smaku i schładzam. Podaję mocno schłodzone z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo.

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 6 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book