Stopień trudności: łatwy
Przychodzę do Was z przepisem na najlepsze, najbardziej chrupiące gofry.
Jestem pewna, że je pokochacie ☺
Pamiętaj, że aby uzyskać mocno chrupiące gofry, ważna jest gofrownicę. Ja korzystam z gofrownicę 1400 W.
Podana porcja jest na ok. 12-14 gofrów. Ja zawsze robię więcej i często odgrzewam je następnego dnia w gofrownicę. Wtedy są tak chrupiące jak bezpośrednio po przygotowaniu.
Jeśli chcesz, aby gofry były mniej chrupiące, skrobię zamień na zwykłą mąkę. Gofry nadal będą chrupiące, ale delikatniejsze dla dzieciaków 🙂
Składniki:
- 330 g mąki pszennej
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 440 g wody gazowanej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szczypta soli
- 110 g oleju
Przygotowanie:
Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieram z cukrem, następnie dodaję olej oraz wodę. Mieszam na jednolitą masę. Dodaję skrobię, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam. Do gotowej masy dodaję ubitą pianę i mieszam delikatnie za pomocą łopatki.
Masę wylewam na mocno rozgrzaną gofrownicę, piekę ok. 6-7 minut.
Studzę na kratce i podaję z ulubionymi dodatkami.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 50 min
Ilość porcji: 14 porcji