Stopień trudności: łatwy
Pyszne delikatne sakiewki z chrupiącym jabłkiem idealnie sprawdzą się jako pyszny dodatek do porannej kawy. Zapraszam Cię po przepis na te proste ciasteczka.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 150 g ricotty
- 150 g masła
- 180 g mąki
- 40 g erytrytolu
- 200 g jabłek
Przygotowanie:
Masło, erytrytol i ricotty ucieram za pomocą miksera na jednolitą masę, dodaję mąkę i miksuję aż powstanie jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładam Na folię spożywczą, spłaszczam je i schładzam w lodówce o przez ok. 20 min. W międzyczasie obieram jabłka i kroję je w średniej grubości plasterki. Schłodzone ciasto rozwałkowuję cienko, w razie potrzebny posypuję mąką. Za pomocą ringu wycinam kółka, na jednej połowie ciasta układam trzy plasterki jabłka. Przykrywam drugą połową ciasta. Tak przygotowane ciasteczka piekę przez ok. 15 minut w 180 stopniach. Podaję posypane cukrem pudrem.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 15 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 30 sztuk