Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Stopień trudności: średni

Pyszne ciasto jogurtowe z rabarbarem, idealne do wiosennej kawy.

Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne, przez co długo utrzymuje świeżość.

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 60 ml soku z cytryny
  • 100 g erytrytolu (możesz zamienić na cukier)
  • 50 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 400 g jogurtu naturalnego kremowego
  • 500 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g rabarbaru

 

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ucieram razem z erytrytolem i cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodaję sok z cytryny oraz olej i mieszam. Kolejno dodaję jogurt, mieszam za pomocą łopatki. Następnie dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Z grubsza mieszam i przelewam do blaszki (28 × 19) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układam pokrojony drobniej rabarbar.
Piekę w 180°C przez około 50-60 minut. Piekę do suchego patyczka.
Kroję dopiero po wystudzeniu.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 12 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book