Stopień trudności: średni
Pyszne ciasto jogurtowe z rabarbarem, idealne do wiosennej kawy.
Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne, przez co długo utrzymuje świeżość.
Składniki:
- 2 jajka
- 60 ml soku z cytryny
- 100 g erytrytolu (możesz zamienić na cukier)
- 50 g cukru
- 150 ml oleju
- 400 g jogurtu naturalnego kremowego
- 500 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g rabarbaru
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ucieram razem z erytrytolem i cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodaję sok z cytryny oraz olej i mieszam. Kolejno dodaję jogurt, mieszam za pomocą łopatki. Następnie dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Z grubsza mieszam i przelewam do blaszki (28 × 19) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układam pokrojony drobniej rabarbar.
Piekę w 180°C przez około 50-60 minut. Piekę do suchego patyczka.
Kroję dopiero po wystudzeniu.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 12 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy