Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Stopień trudności: średni

Pyszne ciasto jogurtowe z rabarbarem, idealne do wiosennej kawy.

Ciasto jest dość ciężkie i wilgotne, przez co długo utrzymuje świeżość.

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 60 ml soku z cytryny
  • 100 g erytrytolu (możesz zamienić na cukier)
  • 50 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 400 g jogurtu naturalnego kremowego
  • 500 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g rabarbaru

 

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ucieram razem z erytrytolem i cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodaję sok z cytryny oraz olej i mieszam. Kolejno dodaję jogurt, mieszam za pomocą łopatki. Następnie dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Z grubsza mieszam i przelewam do blaszki (28 × 19) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układam pokrojony drobniej rabarbar.
Piekę w 180°C przez około 50-60 minut. Piekę do suchego patyczka.
Kroję dopiero po wystudzeniu.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 12 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media