Ciasto Kinder Country

Stopień trudności: łatwy

Domowe Kinder country bez pieczenia idealnie sprawdzi się na deser do kawy i na wizytę gości.
Powiem Ci szczerze, że to jedno z najlepszych ciast, jakie zrobiłam.

 

Składniki:

Masa:

  • 400 g twarogu z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 70 g orkiszu ekspandowanego 
  • 140 g herbatników 

Polewa:

  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 5 g masła
  • 15 g orkiszu ekspandowanego / orzechów

 

Przygotowanie:

Czekoladę białą rozpuszczam w kąpieli wodnej. W misce łączę twaróg, mascarpone i czekoladę. Całość dokładnie mieszam.
Użyłam blaszki 20 × 20 cm. Na spód wykładam warstwę herbatników. Następnie krem, dokładnie wygładzam i przykrywam warstwą herbatników. Przygotowuję polewę. Groszki czekoladowe rozpuszczam z dodatkiem śmietanki w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodaję owies, mieszam i wylewam na herbatniki. Polewę wygładzam. Deser schładzam w lodówce przez kilka godzin. Następnie kroję w kostkę i podaję ze świeżymi owocami.

 

———
Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 2 h
Całkowity czas: 2 h 20 min
Ilość porcji: 12 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media