Stopień trudności: łatwy
Domowe Kinder country bez pieczenia idealnie sprawdzi się na deser do kawy i na wizytę gości.
Powiem Ci szczerze, że to jedno z najlepszych ciast, jakie zrobiłam.
Składniki:
Masa:
- 400 g twarogu z wiaderka
- 250 g mascarpone
- 200 g białej czekolady
- 70 g orkiszu ekspandowanego
- 140 g herbatników
Polewa:
- 70 g czekolady gorzkiej
- 5 g masła
- 15 g orkiszu ekspandowanego / orzechów
Przygotowanie:
Czekoladę białą rozpuszczam w kąpieli wodnej. W misce łączę twaróg, mascarpone i czekoladę. Całość dokładnie mieszam.
Użyłam blaszki 20 × 20 cm. Na spód wykładam warstwę herbatników. Następnie krem, dokładnie wygładzam i przykrywam warstwą herbatników. Przygotowuję polewę. Groszki czekoladowe rozpuszczam z dodatkiem śmietanki w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodaję owies, mieszam i wylewam na herbatniki. Polewę wygładzam. Deser schładzam w lodówce przez kilka godzin. Następnie kroję w kostkę i podaję ze świeżymi owocami.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 2 h
Całkowity czas: 2 h 20 min
Ilość porcji: 12 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy