Stopień trudności: łatwy
Mam dla Was totalny hit, ciasto niezwykle wilgotne i delikatne, które swoja świeżość zachowuje kilka dni.
Do jego przygotowania wykorzystałam wytłoczyny z soku pomarańczowo-jabłkowego.
Bardzo lubię ciasta i desery w stylu zero waste. Nic się nie marnuje, a zyskujemy cudowny i pyszny deser ☺
Składniki:
- 360 g wytłoczyn z pomarańczy i jabłka
- 3 jajka
- 100 ml soku pomarańczowo-jabłkowego
- 150 ml oleju
- ekstrakt pomarańczowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 300 g mąki
- 100 g erytrytolu/cukru
- 50 g orzechów
- 140 g jabłka
Przygotowanie:
Wytłoczyny blenduję razem z dodatkiem soku na jednolitą masę. Jajka ucieram razem z erytrytolem na puszystą masę, pod koniec ucierane powoli dodaję olej. Kolejno dodaję szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę, pokrojone drobniej orzechy i jabłko oraz wytłoczyny. Całość dokładnie mieszam i dodaję przesianą mąkę. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przelewam do średniej wielkości formy. Piekę w 150 stopniach przez ok. 50 min. Sprawdzam patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Gotowe ciasto prośbę posypane cukrem pudrem.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 h 5 min
Ilość porcji: 12 porcji