Ciasto pomarańczowe z wytłoczyn po soku

Stopień trudności: łatwy

Mam dla Was totalny hit, ciasto niezwykle wilgotne i delikatne, które swoja świeżość zachowuje kilka dni.
Do jego przygotowania wykorzystałam wytłoczyny z soku pomarańczowo-jabłkowego.

Bardzo lubię ciasta i desery w stylu zero waste. Nic się nie marnuje, a zyskujemy cudowny i pyszny deser

 

Składniki:

  • 360 g wytłoczyn z pomarańczy i jabłka
  • 3 jajka
  • 100 ml soku pomarańczowo-jabłkowego
  • 150 ml oleju
  • ekstrakt pomarańczowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 300 g mąki
  • 100 g erytrytolu/cukru
  • 50 g orzechów
  • 140 g jabłka

 

Przygotowanie:

Wytłoczyny blenduję razem z dodatkiem soku na jednolitą masę. Jajka ucieram razem z erytrytolem na puszystą masę, pod koniec ucierane powoli dodaję olej. Kolejno dodaję szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę, pokrojone drobniej orzechy i jabłko oraz wytłoczyny. Całość dokładnie mieszam i dodaję przesianą mąkę. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przelewam do średniej wielkości formy. Piekę w 150 stopniach przez ok. 50 min. Sprawdzam patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Gotowe ciasto prośbę posypane cukrem pudrem.

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 h 5 min
Ilość porcji: 12 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book