Stopień trudności: średni
Delikatne, kremowe risotto ze szparagami jest to dla mnie kwintesencja sezonu szparagowego. Dodatek wytrawnego wina idealnie dopełnia smak tej potrawy.
Zamiast szparagów możesz użyć dowolnych warzyw i nadal danie będzie przepyszne ☺
Risotto jest lekkie, pyszne i kremowe. To połączenie jest idealne.
Składniki:
- 60 g groszku mrożonego
- 100 g szparagu
- 100 g ryżu arborio
- 700 ml bulionu warzywnego
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- 10 g oliwy
- 20 g zimnego masła
- 15 g tartego sera grana padano
Przygotowanie:
Na oliwę podsmażam przez około 2 minuty drobno pokrojone szparagi, następnie zdejmuję je z patelni. Na patelnię dodaję czosnek oraz ryż i podsmażam przez chwilę, następnie dodaję wino. Gdy alkohol odparuje i się zredukuje, wlewam chochlę bulionu. Mieszam, aż ryż wchłonie płyn, dopiero wtedy dolewam kolejną porcję bulionu. Całość powtarzam, aż ryż zmięknie. Do gotowego risotto dodaję szparagi, groszek, masło i ser. Podsmażam około 3 minuty.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 3 porcji