Stopień trudności: średni

Delikatne, kremowe risotto ze szparagami jest to dla mnie kwintesencja sezonu szparagowego. Dodatek wytrawnego wina idealnie dopełnia smak tej potrawy.

Zamiast szparagów możesz użyć dowolnych warzyw i nadal danie będzie przepyszne
Risotto jest lekkie, pyszne i kremowe. To połączenie jest idealne.

 

Składniki:

  • 60 g groszku mrożonego
  • 100 g szparagu
  • 100 g ryżu arborio
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml białego wytrawnego wina 
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g oliwy
  • 20 g zimnego masła
  • 15 g tartego sera grana padano

 

Przygotowanie:

Na oliwę podsmażam przez około 2 minuty drobno pokrojone szparagi, następnie zdejmuję je z patelni. Na patelnię dodaję czosnek oraz ryż i podsmażam przez chwilę, następnie dodaję wino. Gdy alkohol odparuje i się zredukuje, wlewam chochlę bulionu. Mieszam, aż ryż wchłonie płyn, dopiero wtedy dolewam kolejną porcję bulionu. Całość powtarzam, aż ryż zmięknie. Do gotowego risotto dodaję szparagi, groszek, masło i ser. Podsmażam około 3 minuty.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 3 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book