Stopień trudności: łatwy
Pyszna i delikatna tarta z kilku składników.
Słodkie, kruche ciasto i kwaskowa frużelina to połączenie idealne. Musisz go spróbować ☺
Składniki:
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 4 żółtka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g erytrytolu
- 500 g frużeliny wiśniowej
Przygotowanie:
Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia i erytrytolem- dokładnie mieszam. Dodaję żółtka i pokrojone w kostkę zimne masło. Zagniatam gładkie ciasto, które dzielę na dwie części- większą i mniejszą, zawijam je w folię i schładzam 15 min w zamrażarce. W tym czasie wykładam formę równą warstwą ciasta- wykorzystuję do tego większą część ciasta. Ciasto nakłuwam widelcem. Na wierzch wykładam frużelinę, a na nią kruszę pozostałe ciasto. Piekę w 180 stopniach przez 45 min.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 15 min
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 8 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy