Tarta z wiśniami

Stopień trudności: łatwy

Pyszna i delikatna tarta z kilku składników.
Słodkie, kruche ciasto i kwaskowa frużelina to połączenie idealne. Musisz go spróbować

 

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 4 żółtka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g erytrytolu
  • 500 g frużeliny wiśniowej

 

Przygotowanie:

Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia i erytrytolem- dokładnie mieszam. Dodaję żółtka i pokrojone w kostkę zimne masło. Zagniatam gładkie ciasto, które dzielę na dwie części- większą i mniejszą, zawijam je w folię i schładzam 15 min w zamrażarce. W tym czasie wykładam formę równą warstwą ciasta- wykorzystuję do tego większą część ciasta. Ciasto nakłuwam widelcem. Na wierzch wykładam frużelinę, a na nią kruszę pozostałe ciasto. Piekę w 180 stopniach przez 45 min.

 

 

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 15 min
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 8 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book