Łosoś na desce cedrowej

Łosoś na desce cedrowej – odkryj smak, którego nie da się zapomnieć

Ryby przyrządzane na grillu to smaczne, zdrowe i lekkie potrawy, które idealnie sprawdzają się szczególnie latem. Wśród nich prawdziwym królem smaku jest łosoś grillowany na desce cedrowej – niezapomniany smak tego dania sprawi, że będziecie je chcieli ciągle serwować swoim bliskim.

Łosoś na desce cedrowej – w czym tkwi sekret?

Łosoś jest smaczną rybą, którą wielu z nas bardzo lubi. Prawdą jest jednak, że nie znamy prawdziwego potencjału tej ryby, dopóki nie spróbujemy jej przyrządzonej na desce cedrowej. Dlaczego? Dlatego, że namoczona deska cedrowa oddaje grillowanej na niej rybie niesamowity aromat. Mięso łososia pozostaje delikatne, jednak dzięki drewnianej desce zyskuje dymną nutę zapachową, która zmienia wszystko. 

Deska cedrowa może być z powodzeniem używana zarówno na tradycyjnych grillach węglowych, jak i grillach gazowych oraz grillach elektrycznych. Aby kupno deski cedrowej było opłacalne i by posłużyła nam ona do wykonania przynajmniej kilku potraw, powinniśmy zainwestować w taką, co do której jakości jesteśmy pewni. Firma Weber w swoim asortymencie posiada wszelakie akcesoria do grillowania, również dobrej jakości deski cedrowe.

Deska cedrowa – jak jej używać?

Deskę cedrową przed pierwszym użyciem należy starannie umyć. Istotne jest, by deskę cedrową namoczyć przed grillowaniem. Powinna leżeć w wodzie (ewentualnie piwie, winie czy soku, wszystko zależy od naszych preferencji smakowych) od pół godziny do godziny. 

Zanim położymy na desce naszą potrawę, np. łososia, powinniśmy dobrze rozgrzać ją na ruszcie. Rybę możemy zacząć grillować dopiero wtedy, gdy deska zacznie wydawać charakterystyczny dźwięk przypominający pękanie. Powinniśmy poprzedzić to jeszcze nasmarowaniem deski oliwą z oliwek. 

Łosoś na desce cedrowej – jak go zrobić?

Aby łosoś przyrządzany na desce cedrowej był dobrze upieczony, musimy przeznaczyć na jego przyrządzenie około 45-50 minut. Przepisów na idealną rybę jest wiele, jednak ważne, by nie przesadzić z dodatkami i nie zabić charakterystycznego, delikatnego smaku łososia. Dymny aromat, który nada mu obróbka na desce cedrowej, będzie najlepszą przyprawą. 

Do przygotowania dania potrzebujemy przede wszystkim surowego, świeżego łososia. Składnikiem, który zawsze idzie z nim w parze, jest oczywiście sok z cytryny. Ponadto przydadzą nam się: oliwa z oliwek, sól, pieprz, musztarda Dijon oraz dwa ząbki czosnku. 

Pierwszym krokiem powinno być namoczenie deski cedrowej. Rybę należy dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie możemy przygotować marynatę. Mieszamy oliwę z oliwek z musztardą Dijon, posiekanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Marynatą nacieramy dokładnie rybę. Rozpalamy grilla (w przypadku grilla węglowego trzeba to zrobić wcześniej – użyj w tym celu komina do rozpalania marki Weber!). Na ruszcie kładziemy deskę cedrową i ją również mocno rozgrzewamy. Smarujemy ją oliwą z oliwek, następnie układamy na niej rybę. Grillujemy łososia około 40 minut. Serwujemy z ćwiartkami cytryny, ziemniakami i innymi warzywami z grilla lub grzankami czosnkowo-serowymi również przyrządzonymi na grillu oraz sałatą. 

Jeżeli chcesz poznać inne ciekawe sposoby na dania z grilla, zapisz się do newslettera na stronie weber.com!

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book