Ogórki w zalewie gyros

Stopień trudności: łatwy

Przygotowywanie domowych przetworów daję ogromną satysfakcję. Wymaga to od nas dużej ilości czasu i pracy, jednak możliwość cieszenia się smakiem własnoręcznie przygotowanych przetworów jest niesamowita:)

Mam dla Ciebie niesamowitą sałatkę z ogórków, w zalewie gyros. Przepis na nią dostałam od mamy. Warzywa są chrupiące i lekko słodkie. Sałatka będzie pysznym dodatkiem do obiadu, grilla, imprezę. Sprawdzi się także jako pyszny dodatek do kanapek.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 2,5 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 3 cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 opakowanie przyprawy do gyrosa
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 1 szklanka wody

 

Przygotowanie:

Ogórki kroję w ćwiartki, cebulę w piórka, marchew i czosnek w plastry, paprykę kroję w paski.

W osobnej misce mieszam ocet, cukier, sól i przyprawę gyros. Do pokrojonych warzyw dodaję zalewę, dokładnie mieszam i pozostawiam pod przykryciem na noc.

Do wyparzonych wrzątkiem i osuszonych słoików przekładam warzywa razem z zalewą. Słoik zakręcam (zawsze używam nowych nakrętek). Zwracam uwagę, aby brzeg słoika i nakrętka były suche.

Pasteryzowanie sałatki: Ja słoiki pasteryzuję na mokro. Do garnka z grubym dnem wkładam ścierkę, ustawiam na niej słoiki, zalewam zimną wodą i gotuję. Od momentu zagotowania się wody, gotuję słoiki 15 minut. Ważne, aby woda nie dotykała nakrętek. Wyjmę je z garnka, odwracam do góry dnem i pozostawiam do przestudzenia.

Gotowe przechowuję w ciemnym, chłodnym miejscu.

 

 

———
Czas przygotowania: 1 h
Czas oczekiwania: 12 h
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 13 h 15 min
Ilość porcji: 10 słoików

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media