Stopień trudności: łatwy
Przygotowywanie domowych przetworów daję ogromną satysfakcję. Wymaga to od nas dużej ilości czasu i pracy, jednak możliwość cieszenia się smakiem własnoręcznie przygotowanych przetworów jest niesamowita:)
Mam dla Ciebie niesamowitą sałatkę z ogórków, w zalewie gyros. Przepis na nią dostałam od mamy. Warzywa są chrupiące i lekko słodkie. Sałatka będzie pysznym dodatkiem do obiadu, grilla, imprezę. Sprawdzi się także jako pyszny dodatek do kanapek.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂
Składniki:
- 2,5 kg małych ogórków gruntowych
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 3 cebule
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 opakowanie przyprawy do gyrosa
- 1,5 szklanki cukru
- 3 marchewki
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 1 szklanka octu spirytusowego
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Ogórki kroję w ćwiartki, cebulę w piórka, marchew i czosnek w plastry, paprykę kroję w paski.
W osobnej misce mieszam ocet, cukier, sól i przyprawę gyros. Do pokrojonych warzyw dodaję zalewę, dokładnie mieszam i pozostawiam pod przykryciem na noc.
Do wyparzonych wrzątkiem i osuszonych słoików przekładam warzywa razem z zalewą. Słoik zakręcam (zawsze używam nowych nakrętek). Zwracam uwagę, aby brzeg słoika i nakrętka były suche.
Pasteryzowanie sałatki: Ja słoiki pasteryzuję na mokro. Do garnka z grubym dnem wkładam ścierkę, ustawiam na niej słoiki, zalewam zimną wodą i gotuję. Od momentu zagotowania się wody, gotuję słoiki 15 minut. Ważne, aby woda nie dotykała nakrętek. Wyjmę je z garnka, odwracam do góry dnem i pozostawiam do przestudzenia.
Gotowe przechowuję w ciemnym, chłodnym miejscu.
———
Czas przygotowania: 1 h
Czas oczekiwania: 12 h
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 13 h 15 min
Ilość porcji: 10 słoików
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy