Stopień trudności: łatwy

Domowe leczo, to smak pysznego i gorącego lata.  Czemu nie zamknąć go w słoiku, aby cieszyć się nim także zimowe dni?

Pokażę Ci przepis na leczo, które robię od lat. Zapraszam!

 

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 marchewki
  • 1 kg papryki
  • 0,5 kg pomidorów
  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • szczypta chilli
  • świeżo mielony pieprz
  • 0,5 szklanki oliwy

 

Przygotowanie:

Cukinię kroję w grube plastry, paprykę w paski. Pomidory sparzam i obieram ze skórki, następnie kroję w kostkę. Cebulę kroję w piórka, czosnek kroję w plastry. Cebulę i czosnek podsmażam na oliwie, aż się zeszklą, dodaję pokrojoną w pół talarki marchew. Smażę przez ok. 3 minuty. Dodaję pomidory i smażę kolejne 3 minuty. Następnie dodaję cukinię i paprykę. Gotuję i duszę pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. Dodaję koncentrat, duszę kolejne 10 minut. Leczo posolić do smaku, dodać przyprawy. Gotuję kilka minut.

Do wyparzonych wrzątkiem i osuszonych słoików przekładam leczo razem z zalewą. Słoik zakręcam (zawsze używam nowych nakrętek). Zwracam uwagę, aby brzeg słoika i nakrętka były suche.

Pasteryzowanie: Ja słoiki pasteryzuję na mokro. Do garnka z grubym dnem wkładam ścierkę, ustawiam na niej słoiki, zalewam zimną wodą i gotuję. Od momentu zagotowania się wody, gotuję słoiki 30 minut. Ważne, aby woda nie dotykała nakrętek. Wyjmę je z garnka, odwracam do góry dnem i pozostawiam do przestudzenia.

Gotowe przechowuję w ciemnym, chłodnym miejscu.

 

———
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 35 min
Całkowity czas: 55 min
Ilość porcji: 8 słoików

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book