Stopień trudności: łatwy
Domowe leczo, to smak pysznego i gorącego lata. Czemu nie zamknąć go w słoiku, aby cieszyć się nim także zimowe dni?
Pokażę Ci przepis na leczo, które robię od lat. Zapraszam!
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 2 marchewki
- 1 kg papryki
- 0,5 kg pomidorów
- 200 ml koncentratu pomidorowego
- sól do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka papryki słodkiej
- szczypta chilli
- świeżo mielony pieprz
- 0,5 szklanki oliwy
Przygotowanie:
Cukinię kroję w grube plastry, paprykę w paski. Pomidory sparzam i obieram ze skórki, następnie kroję w kostkę. Cebulę kroję w piórka, czosnek kroję w plastry. Cebulę i czosnek podsmażam na oliwie, aż się zeszklą, dodaję pokrojoną w pół talarki marchew. Smażę przez ok. 3 minuty. Dodaję pomidory i smażę kolejne 3 minuty. Następnie dodaję cukinię i paprykę. Gotuję i duszę pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. Dodaję koncentrat, duszę kolejne 10 minut. Leczo posolić do smaku, dodać przyprawy. Gotuję kilka minut.
Do wyparzonych wrzątkiem i osuszonych słoików przekładam leczo razem z zalewą. Słoik zakręcam (zawsze używam nowych nakrętek). Zwracam uwagę, aby brzeg słoika i nakrętka były suche.
Pasteryzowanie: Ja słoiki pasteryzuję na mokro. Do garnka z grubym dnem wkładam ścierkę, ustawiam na niej słoiki, zalewam zimną wodą i gotuję. Od momentu zagotowania się wody, gotuję słoiki 30 minut. Ważne, aby woda nie dotykała nakrętek. Wyjmę je z garnka, odwracam do góry dnem i pozostawiam do przestudzenia.
Gotowe przechowuję w ciemnym, chłodnym miejscu.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 35 min
Całkowity czas: 55 min
Ilość porcji: 8 słoików