Stopień trudności: łatwy
Domowe ogórki kiszone są najlepsze na świecie. Ich przygotowanie zajmuje nie wiele czasu, a dzięki nim jesienią i zimną możemy cieszyć się smakiem pysznego lata.
Ogórki możesz wykorzystać jako przekąskę, dodatek do sałatek, zup.
Koniecznie musisz spróbować mojej wersji 🙂
Składniki:
- Ogórki gruntowe
Zalewa:
- 1 litr wody
- 2 łyżki soli kamiennej
Dodatki:
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 6 ziaren pieprzu
- gałązka kopru
- kawałek chrzanu
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
W wyparzonych wrzątkiem i osuszonych słoikach układam ciasno ogórki gruntowe. Ogórki układam jasną stroną do góry. Do każdego ze słoików wkładam taką samą ilość dodatków, podaną powyżej. Przygotowuję zalewę, w zimnej wodzie rozpuszczam sól. Do wypełnionych słoików wlewam zalewę. Słoik zakręcam (zawsze używam nowych nakrętek). Zwracam uwagę, aby brzeg słoika i nakrętka były suche.
Ogórków kiszonych nie pasteryzuję. Gotowe przechowuję w ciemnym, chłodnym miejscu. Ogórki są gotowe po kilku tygodniach.
———
Czas przygotowania: 30 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 5 słoików
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy