Ogórki kiszone

Stopień trudności: łatwy

Domowe ogórki kiszone są najlepsze na świecie. Ich przygotowanie zajmuje nie wiele czasu, a dzięki nim jesienią i zimną możemy cieszyć się smakiem pysznego lata.

Ogórki możesz wykorzystać jako przekąskę, dodatek do sałatek, zup.

Koniecznie musisz spróbować mojej wersji 🙂

 

Składniki:

  • Ogórki gruntowe

Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 2 łyżki soli kamiennej

Dodatki:

  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 6 ziaren pieprzu
  • gałązka kopru
  • kawałek chrzanu
  • 2 ząbki czosnku

 

Przygotowanie:

W wyparzonych wrzątkiem i osuszonych słoikach układam ciasno ogórki gruntowe. Ogórki układam jasną stroną do góry. Do każdego ze słoików wkładam taką samą ilość dodatków, podaną powyżej. Przygotowuję zalewę, w zimnej wodzie rozpuszczam sól. Do wypełnionych słoików wlewam zalewę. Słoik zakręcam (zawsze używam nowych nakrętek). Zwracam uwagę, aby brzeg słoika i nakrętka były suche.

Ogórków kiszonych nie pasteryzuję. Gotowe przechowuję w ciemnym, chłodnym miejscu. Ogórki są gotowe po kilku tygodniach.

 

———
Czas przygotowania: 30 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 5 słoików

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book