Korniszony | Ogórki konserwowe

Stopień trudności: łatwy

Korniszony to moje ulubione ogórki, bardzo często wykorzystuję je jako dodatek do sałatek. Ich przygotowanie zajmuje nie wiele czasu, a dzięki nim jesienią i zimną możemy cieszyć się smakiem pysznego lata.

Koniecznie musisz spróbować mojej wersji 🙂

 

Składniki:

  • Ogórki gruntowe

Zalewa:

  • 1,5 litra wody
  • 370 ml octu 10%
  • 20 g soli kamiennej
  • 120 g cukru

Dodatki:

  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 4 ziarna pieprzu
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • gałązka kopru
  • kawałek chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 plasterków marchewki
  • plasterek papryczki chili

 

Przygotowanie:

W wyparzonych wrzątkiem i osuszonych słoikach układam ciasno ogórki gruntowe. Ogórki układam jasną stroną do góry. Do każdego ze słoików wkładam taką samą ilość dodatków, podaną powyżej. Przygotowuję zalewę. Wodę zagotowuję razem z octem, cukrem i solą.

Do wypełnionych słoików wlewam zalewę. Wlewam bardzo ostrożnie, aby sam słoik przyzwyczaił się do temperatury i nie pękł. Słoik zakręcam (zawsze używam nowych nakrętek). Zwracam uwagę, aby brzeg słoika i nakrętka były suche. Napełniony słoik odwracam do góry dnem i pozostawiam do lekkiego przestygnięcia.

Pasteryzowanie: Ja słoiki pasteryzuję na mokro. Do garnka z grubym dnem wkładam ścierkę, ustawiam na niej słoiki, zalewam letnią wodą i gotuję. Od momentu zagotowania się wody, gotuję słoiki 30 minut. Ważne, aby woda nie dotykała nakrętek. Wyjmę je z garnka, odwracam do góry dnem i pozostawiam do przestudzenia.

Gotowe przechowuję w ciemnym, chłodnym miejscu.

 

———
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 30 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 7 słoików

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media