Stopień trudności: łatwy
Korniszony to moje ulubione ogórki, bardzo często wykorzystuję je jako dodatek do sałatek. Ich przygotowanie zajmuje nie wiele czasu, a dzięki nim jesienią i zimną możemy cieszyć się smakiem pysznego lata.
Koniecznie musisz spróbować mojej wersji 🙂
Składniki:
- Ogórki gruntowe
Zalewa:
- 1,5 litra wody
- 370 ml octu 10%
- 20 g soli kamiennej
- 120 g cukru
Dodatki:
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 4 ziarna pieprzu
- 0,5 łyżeczki gorczycy
- gałązka kopru
- kawałek chrzanu
- 1 ząbek czosnku
- 6 plasterków marchewki
- plasterek papryczki chili
Przygotowanie:
W wyparzonych wrzątkiem i osuszonych słoikach układam ciasno ogórki gruntowe. Ogórki układam jasną stroną do góry. Do każdego ze słoików wkładam taką samą ilość dodatków, podaną powyżej. Przygotowuję zalewę. Wodę zagotowuję razem z octem, cukrem i solą.
Do wypełnionych słoików wlewam zalewę. Wlewam bardzo ostrożnie, aby sam słoik przyzwyczaił się do temperatury i nie pękł. Słoik zakręcam (zawsze używam nowych nakrętek). Zwracam uwagę, aby brzeg słoika i nakrętka były suche. Napełniony słoik odwracam do góry dnem i pozostawiam do lekkiego przestygnięcia.
Pasteryzowanie: Ja słoiki pasteryzuję na mokro. Do garnka z grubym dnem wkładam ścierkę, ustawiam na niej słoiki, zalewam letnią wodą i gotuję. Od momentu zagotowania się wody, gotuję słoiki 30 minut. Ważne, aby woda nie dotykała nakrętek. Wyjmę je z garnka, odwracam do góry dnem i pozostawiam do przestudzenia.
Gotowe przechowuję w ciemnym, chłodnym miejscu.
———
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 30 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 7 słoików