Korniszony | Ogórki konserwowe

Stopień trudności: łatwy

Korniszony to moje ulubione ogórki, bardzo często wykorzystuję je jako dodatek do sałatek. Ich przygotowanie zajmuje nie wiele czasu, a dzięki nim jesienią i zimną możemy cieszyć się smakiem pysznego lata.

Koniecznie musisz spróbować mojej wersji 🙂

 

Składniki:

  • Ogórki gruntowe

Zalewa:

  • 1,5 litra wody
  • 370 ml octu 10%
  • 20 g soli kamiennej
  • 120 g cukru

Dodatki:

  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 4 ziarna pieprzu
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • gałązka kopru
  • kawałek chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 plasterków marchewki
  • plasterek papryczki chili

 

Przygotowanie:

W wyparzonych wrzątkiem i osuszonych słoikach układam ciasno ogórki gruntowe. Ogórki układam jasną stroną do góry. Do każdego ze słoików wkładam taką samą ilość dodatków, podaną powyżej. Przygotowuję zalewę. Wodę zagotowuję razem z octem, cukrem i solą.

Do wypełnionych słoików wlewam zalewę. Wlewam bardzo ostrożnie, aby sam słoik przyzwyczaił się do temperatury i nie pękł. Słoik zakręcam (zawsze używam nowych nakrętek). Zwracam uwagę, aby brzeg słoika i nakrętka były suche. Napełniony słoik odwracam do góry dnem i pozostawiam do lekkiego przestygnięcia.

Pasteryzowanie: Ja słoiki pasteryzuję na mokro. Do garnka z grubym dnem wkładam ścierkę, ustawiam na niej słoiki, zalewam letnią wodą i gotuję. Od momentu zagotowania się wody, gotuję słoiki 30 minut. Ważne, aby woda nie dotykała nakrętek. Wyjmę je z garnka, odwracam do góry dnem i pozostawiam do przestudzenia.

Gotowe przechowuję w ciemnym, chłodnym miejscu.

 

———
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 30 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 7 słoików

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book