Stopień trudności: łatwy
Ogórki kanapkowe to idealny dodatek nie tylko do kanapek. Są także fajną alternatywą do pysznych imprezowych przekąsek.
Ogórki są chrupiące, słodko-kwaśne i lekko pikantne. Po prostu idealne 🙂
Koniecznie musisz spróbować mojej wersji 🙂
Składniki:
- 2,5 kg ogórków gruntowych
Zalewa:
- 750 ml wody
- 500 ml octu 10%
- 40 g soli kamiennej
- 380 g cukru
- 3 ząbki czosnku
Dodatki:
- 1 łyżeczka gorczycy
- 6 ziaren pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 plasterki papryczki chili
Przygotowanie:
Ogórki oczyszczam i kroję w plastry o grubości ok. 5 mm. Ja użyłam do tego szatkownicy.
Do wyparzonych wrzątkiem i osuszonych słoików układam ciasno pokrojone ogórki. Do każdego ze słoików wkładam taką samą ilość dodatków, podanych powyżej. Przygotowuję zalewę. Wodę zagotowuję razem z octem, cukrem, solą oraz czosnkiem. Zalewę gotuję kilka minut, aby nabrała smaku.
Do wypełnionych słoików wlewam zalewę. Wlewam bardzo ostrożnie, aby sam słoik przyzwyczaił się do temperatury i nie pękł. Słoik zakręcam (zawsze używam nowych nakrętek). Zwracam uwagę, aby brzeg słoika i nakrętka były suche. Napełniony słoik odwracam do góry dnem i pozostawiam do lekkiego przestygnięcia.
Pasteryzowanie: Ja słoiki pasteryzuję na mokro. Do garnka z grubym dnem wkładam ścierkę, ustawiam na niej słoiki, zalewam letnią wodą i gotuję. Od momentu zagotowania się wody, gotuję słoiki 10 minut. Ważne, aby woda nie dotykała nakrętek. Wyjmę je z garnka, odwracam do góry dnem i pozostawiam do przestudzenia.
Gotowe przechowuję w ciemnym, chłodnym miejscu.
———
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 7 słoików