Stopień trudności: łatwy
Przygotowywanie domowych przetworów daję ogromną satysfakcję. Wymaga to od nas dużej ilości czasu i pracy, jednak możliwość cieszenia się smakiem własnoręcznie przygotowanych przetworów jest niesamowita:)
Mam dla Ciebie niesamowite powidła czeko-śliwka. Przepis na nie dostałam od mojej obserwatorki. Dziękuję Ci z całego serca. 🙂 Smak jest niesamowity, a nie wymaga to od nas dużej ilości pracy:
Pamiętaj, że intensywność czekoladowego smaku możesz dostosować do swojego smaku i dodać większą ilość czekolady.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂
Składniki:
- 2,5 kg śliwek
- 100 g cukru
- 100 g czekolady gorzkiej
- 25 g kakao
Przygotowanie:
Śliwki myję i oczyszczam z pestek. Przekładam je do szerokiego garnka, zasypuję cukrem i gotuję na niewielkim ogniu, aż puszczą sok. Gotuję je przez 2-3 h. Od czasu do czasu mieszam, aby się nie przypaliło. Gdy śliwki zaczną gęstnieć, dodaję połamaną czekoladę i kakao. Dokładnie mieszam.
Do suchych i wyparzonych słoików wlewam bardzo ostrożnie powidła, aby sam słoik przyzwyczaił się do temperatury i nie pękł. Słoik zakręcam (zawsze używam nowych nakrętek). Zwracam uwagę, aby brzeg słoika i nakrętka były suche. Napełniony słoik odwracam do góry dnem i pozostawiam do przestygnięcia.
Jeśli po ostudzeniu pokrywka słoika jest wklęsła, nie musisz pasteryzować słoików.
———
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 3 h
Całkowity czas: 3 h 30 in
Ilość porcji: 6 słoików