Powidła czeko-śliwka

dżem, powidła, śliwka, czekolada

Stopień trudności: łatwy

Przygotowywanie domowych przetworów daję ogromną satysfakcję. Wymaga to od nas dużej ilości czasu i pracy, jednak możliwość cieszenia się smakiem własnoręcznie przygotowanych przetworów jest niesamowita:)

Mam dla Ciebie niesamowite powidła czeko-śliwka. Przepis na nie dostałam od mojej obserwatorki. Dziękuję Ci z całego serca. 🙂 Smak jest niesamowity, a nie wymaga to od nas dużej ilości pracy:

Pamiętaj, że intensywność czekoladowego smaku możesz dostosować do swojego smaku i dodać większą ilość czekolady.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 2,5 kg śliwek
  • 100 g cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 25 g kakao

 

Przygotowanie:

Śliwki myję i oczyszczam z pestek. Przekładam je do szerokiego garnka, zasypuję cukrem i gotuję na niewielkim ogniu, aż puszczą sok. Gotuję je przez 2-3 h. Od czasu do czasu mieszam, aby się nie przypaliło. Gdy śliwki zaczną gęstnieć, dodaję połamaną czekoladę i kakao. Dokładnie mieszam.

Do suchych i wyparzonych słoików wlewam bardzo ostrożnie powidła, aby sam słoik przyzwyczaił się do temperatury i nie pękł. Słoik zakręcam (zawsze używam nowych nakrętek). Zwracam uwagę, aby brzeg słoika i nakrętka były suche. Napełniony słoik odwracam do góry dnem i pozostawiam do przestygnięcia.

Jeśli po ostudzeniu pokrywka słoika jest wklęsła, nie musisz pasteryzować słoików.

 

 

———
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 3 h
Całkowity czas: 3 h 30 in
Ilość porcji: 6 słoików

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book