Stopień trudności: średni
Wyjątkowo puszysty i delikatny sernik. Tej wyjątkowości dodaje mu wykorzystanie sera ricotta. Jednak jeśli masz trudności z zakupem tego sera, wykorzystaj zwykły twaróg 🙂
Do jego przygotowania wykorzystałam cudowną dynię, która nadała mu piękny kolor i pyszny smak. Gwarantuję, że takim sernikiem zachwycisz każdego 🙂
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂
Składniki:
Masa:
- 750 g serka ricotta
- 2 jajka
- 250 g puree z pieczonej dyni
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 100 g masła
- 60 g cukru
Spód:
- 50 g rozpuszczonego masła
- 100 g krakersów
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam tortownicy 18 cm. Na początku przygotowuję spód. Za pomocą blendera kruszę krakersy, do rozdrobnionych krakersów dodaję rozpuszczone masło. Tak przygotowane składniki przekładam do tortownicy i formuję spód, dociskając masę, tworzę równy cienki spód. Spód podpiekam 10 min, w 180 stopniach, grzanie góra-dół. W międzyczasie przygotowuję masę serową. Za pomocą rózgi kuchennej mieszam ze sobą składniki na masę. Ser przelewam na podpieczony spód i piekę 1 h w 180 stopniach, grzanie góra-dół. Gdy sernik się upiecze, pozostawiam go do przestygnięcia w piekarniku. Gdy ostygnie, schładzam go w lodówce.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 1 h 10 min
Całkowity czas: 1 h 20 min