Stopień trudności: średni

Wyjątkowo puszysty i delikatny sernik. Tej wyjątkowości dodaje mu wykorzystanie sera ricotta. Jednak jeśli masz trudności z zakupem tego sera, wykorzystaj zwykły twaróg 🙂

Do jego przygotowania wykorzystałam cudowną dynię, która nadała mu piękny kolor i pyszny smak. Gwarantuję, że takim sernikiem zachwycisz każdego 🙂

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

Masa:

  • 750 g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 250 g puree z pieczonej dyni
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 60 g cukru

Spód:

  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 100 g krakersów

 

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam tortownicy 18 cm. Na początku przygotowuję spód. Za pomocą blendera kruszę krakersy, do rozdrobnionych krakersów dodaję rozpuszczone masło. Tak przygotowane składniki przekładam do tortownicy i formuję spód, dociskając masę, tworzę równy cienki spód. Spód podpiekam 10 min, w 180 stopniach, grzanie góra-dół. W międzyczasie przygotowuję masę serową. Za pomocą rózgi kuchennej mieszam ze sobą składniki na masę. Ser przelewam na podpieczony spód i piekę 1 h w 180 stopniach, grzanie góra-dół. Gdy sernik się upiecze, pozostawiam go do przestygnięcia w piekarniku. Gdy ostygnie, schładzam go w lodówce.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 1 h 10 min
Całkowity czas: 1 h 20 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book