Stopień trudności: średni

Pyszne, miękkie i delikatne dyniowe bułeczki to idealny przepis na wykorzystanie pysznej dyni. Dzięki dodatkowi puree z dyni, pieczywo bardzo długo utrzymuje swoją świeżość. Zwykłe bułeczki nabierają nowego wymiaru 🙂

Spokojnie możesz przygotować je w formie normalnych bułeczek, będzie równie pysznie!

Przepis jest bardzo uniwersalny- ja przygotowałam te bułeczki w formie wytrawnej, ale równie dobrze możesz zrobić je na słodko. Dodaj wtedy szczyptę soli oraz 30-40 g cukru. Jestem pewna, że będziesz zadowolona! 🙂

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 5 g soli
  • 2 g cukru
  • 6 g drożdży suszonych
  • 150 g mleka
  • 30 g masła/ oleju
  • 150 g puree z pieczonej dyni

 

Przygotowanie:

Do miski dodaję mleko, dynię, cukier i drożdże, całość mieszam, aby dobrze rozprowadzić dynię. Następnie dodaję przesianą mąkę i sól. Całość wyrabiam za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione, dodaję rozpuszczone masło. Całość wyrabiam, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie gładkie i jednolite. Miskę z ciastem przykrywam folią i pozostawiam na około 40 minut, aż ciasto wyrośnie. Wyrośnięte ciasto dzielę na 5-6 części, formuję z ciasta kulki. Każdą kulkę ciasta owijam luźno sznurkiem kuchennym. Robię to przy pomocy 4 kawałków nitek, przełożonych na krzyż. Na łączeniu nitek układam kulkę ciasta i związuję luźno, aby ciasto swobodnie mogło rosnąć. Nadmiar nici ucinam. Dzięki takiemu wiązaniu uzyskamy wygląd dyni.
Pozostawiam pod przykryciem na około 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki smaruję rozbełtanym jajkiem.
Piekę w 180°C przez 30 minut, grzanie góra-dół.

 

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 50 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 6 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book