Bułeczki dyniowe

Stopień trudności: średni

Pyszne, miękkie i delikatne dyniowe bułeczki to idealny przepis na wykorzystanie pysznej dyni. Dzięki dodatkowi puree z dyni, pieczywo bardzo długo utrzymuje swoją świeżość. Zwykłe bułeczki nabierają nowego wymiaru 🙂

Spokojnie możesz przygotować je w formie normalnych bułeczek, będzie równie pysznie!

Przepis jest bardzo uniwersalny- ja przygotowałam te bułeczki w formie wytrawnej, ale równie dobrze możesz zrobić je na słodko. Dodaj wtedy szczyptę soli oraz 30-40 g cukru. Jestem pewna, że będziesz zadowolona! 🙂

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 5 g soli
  • 2 g cukru
  • 6 g drożdży suszonych
  • 150 g mleka
  • 30 g masła/ oleju
  • 150 g puree z pieczonej dyni

 

Przygotowanie:

Do miski dodaję mleko, dynię, cukier i drożdże, całość mieszam, aby dobrze rozprowadzić dynię. Następnie dodaję przesianą mąkę i sól. Całość wyrabiam za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione, dodaję rozpuszczone masło. Całość wyrabiam, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie gładkie i jednolite. Miskę z ciastem przykrywam folią i pozostawiam na około 40 minut, aż ciasto wyrośnie. Wyrośnięte ciasto dzielę na 5-6 części, formuję z ciasta kulki. Każdą kulkę ciasta owijam luźno sznurkiem kuchennym. Robię to przy pomocy 4 kawałków nitek, przełożonych na krzyż. Na łączeniu nitek układam kulkę ciasta i związuję luźno, aby ciasto swobodnie mogło rosnąć. Nadmiar nici ucinam. Dzięki takiemu wiązaniu uzyskamy wygląd dyni.
Pozostawiam pod przykryciem na około 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki smaruję rozbełtanym jajkiem.
Piekę w 180°C przez 30 minut, grzanie góra-dół.

 

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 50 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 6 sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 1 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media