Quesadilla z chrupiącym kurczakiem

Stopień trudności: łatwy

Ciężko znaleźć kogoś, kto nie lubi dań przygotowanych z użyciem tortilli. Mój mąż uwielbia dania z użyciem tych placków, więc bardzo często się u nas pojawiają 🙂

Tym razem mam dla Ciebie kolejną propozycję na szybką quesadille z wykorzystaniem bardzo chrupiącego kurczaka i przepysznie ciągnącego się sera.

Pamiętaj, że sos możesz wykorzystać, taki jak Ty lubisz.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 200 g piersi kurczaka
  • 200 g tartej mozzarelli
  • 4 placki tortilli
  • 250 ml jogurtu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu, papryki ostrej, soli
  • 1 łyżeczka, papryki słodkiej, czosnku granulowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sriracha mayo
  • panierka panko/ bułka tarta
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Kurczaka oczyszczam, myję i osuszam. Czosnek kroje drobne kawałki. Jogurt mieszam z przyprawami, wkładam do niego rozgnieciony czosnek. Kurczaka kroję w plastry jak na kotlety, obtaczam dokładnie w jogurcie i pozostawiam na minimum godzinę, aby nabrał smaku. W głębokim talerzu roztrzepuję jajko, do drugiego dodaję panierkę panki. Plastry kurczaka wyciągam z jogurtu, pozwalam nadmiarowi jogurtu spłynąć, obtaczam go w jajku, a następnie w panierce. Smażę na rozgrzanym oleju, aż panierka będzie złocista. Tak przygotowane mięso kroję na plastry. 

Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Na suchą patelnię układam tortillę, polewam ją sosem, posypuję serem, wykładam kawałki kurczaka, z góry posypuję serem i przykrywam drugim plackiem tortilli i dociskam. Obsmażam na małym ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż ser się rozpuści, a tortilla będzie chrupiąca.
Aby w łatwy sposób przewrócić quesadille na drugą stronę, wystarczy użyć talerza. Przykrywam placek tortilli z góry talerzem i odwracam patelnię. Następnie zsuwam tortillę z talerza na patelnię i dosmażam z drugiej strony. Taką quesadille kroję w trójkąty i podaję z prostą sałatką pełną warzyw

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 2 sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media