Stopień trudności: łatwy

Pyszny, gęsty domowy gulasz z indyka, pełen smaku, aromatu i dużej ilości warzyw, zadowoli każdego smakosza 🙂

Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, samo mięso warto zamarynować dzień przed przygotowaniem, wtedy gulasz będzie jeszcze lepszy.
Dzięki dużej ilości warzyw gulasz jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 380 g mięsa gulaszowego z indyka
  • 250 g papryki (najlepiej kolorowej)
  • 250 g cukinii
  • 200 g pieczarek
  • 100 g cebuli
  • 100 g marchewki
  • 10 g oleju
  • 10 g masła klarowanego
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g bulionu
  • 1 łyżeczka majeranku, papryki słodkiej, musztardy w proszku (możesz użyć zwykłej)
  • 0,5 łyżeczki soli, papryki ostrej
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty

 

Przygotowanie:

Mięso kroję drobniej, marynuję w przyprawach i oleju przez co najmniej godzinę. Warzywa kroję drobniej. Na patelni rozgrzewam masło klarowane i podsmażam mięso na ciemnobrązowy kolor. Od mocno usmażonego mięsa będzie zależał piękny kolor i aromatyczny smak gulaszu. Kolejno dodaję warzywa marchewkę, cebulę i paprykę oraz bulion. Całość duszę pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie dodaję pieczarki i duszę pod przykryciem kolejne 15 minut. Na sam koniec dodaję cukinię i koncentrat, gotuję bez przykrycia kolejne 15 minut. Mięso powinno dobrze zmięknąć, jeśli Twoje będzie jeszcze za twarde, daj gulaszowi trochę więcej czasu. Sos powinien idealnie zgęstnieć, jeśli tak nie będzie, możesz go lekko odparować lub zagęścić zasmażką z mąki.

  

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas gotowania: 45 min
Całkowity czas: 2 h 
Ilość porcji: 4-5 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book