Chlebek bananowy

Stopień trudności: łatwy

Pokażę Ci przepis na najlepszy chlebek bananowy
Ciasto jest pyszne, proste w przygotowaniu. Nie wymaga dużo pracy. Idealne jako słodkie śniadanie 🥰

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  •  240 g mąki pszennej
  •  350 g banana
  •  1 jajko
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  50 g oleju
  •  szczypta soli
  •  50-70 g cukru
  •  ulubione dodatki, np. orzechy pekan, czekolada

 

Przygotowanie:

Do przygotowania ciasta nie potrzebujesz miksera. Mokre składniki i cukier przekładam do miski. Rozgniatam wszystko widelcem, łącząc ze sobą składniki. Dodaję pozostałe składniki suche, mieszam tylko do połączenia składników. Ciasto przekładam do foremki (11×25). Wierzch ozdabiam przekrojonym na pół bananem i orzechami. Piekę ok 1 h w 180°C. Piekę do suchego patyczka. Gotowe ciasto kroję po wystudzeniu.

 

————–

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 10 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book