Chlebek bananowy

Stopień trudności: łatwy

Pokażę Ci przepis na najlepszy chlebek bananowy
Ciasto jest pyszne, proste w przygotowaniu. Nie wymaga dużo pracy. Idealne jako słodkie śniadanie 🥰

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  •  240 g mąki pszennej
  •  350 g banana
  •  1 jajko
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  50 g oleju
  •  szczypta soli
  •  50-70 g cukru
  •  ulubione dodatki, np. orzechy pekan, czekolada

 

Przygotowanie:

Do przygotowania ciasta nie potrzebujesz miksera. Mokre składniki i cukier przekładam do miski. Rozgniatam wszystko widelcem, łącząc ze sobą składniki. Dodaję pozostałe składniki suche, mieszam tylko do połączenia składników. Ciasto przekładam do foremki (11×25). Wierzch ozdabiam przekrojonym na pół bananem i orzechami. Piekę ok 1 h w 180°C. Piekę do suchego patyczka. Gotowe ciasto kroję po wystudzeniu.

 

————–

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 10 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media