Stopień trudności: łatwy
Pokażę Ci przepis na najlepszy chlebek bananowy
Ciasto jest pyszne, proste w przygotowaniu. Nie wymaga dużo pracy. Idealne jako słodkie śniadanie 🥰
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂
Składniki:
- 240 g mąki pszennej
- 350 g banana
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g oleju
- szczypta soli
- 50-70 g cukru
- ulubione dodatki, np. orzechy pekan, czekolada
Przygotowanie:
Do przygotowania ciasta nie potrzebujesz miksera. Mokre składniki i cukier przekładam do miski. Rozgniatam wszystko widelcem, łącząc ze sobą składniki. Dodaję pozostałe składniki suche, mieszam tylko do połączenia składników. Ciasto przekładam do foremki (11×25). Wierzch ozdabiam przekrojonym na pół bananem i orzechami. Piekę ok 1 h w 180°C. Piekę do suchego patyczka. Gotowe ciasto kroję po wystudzeniu.
————–
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 10 porcji