Stopień trudności: łatwy

Mam dla Ciebie przepis na drożdżówki idealne.
Gwarantuję Ci, że jak spróbujesz tego ciasta drożdżowego, już nie wrócisz do innych przepisów.
Bułeczki są miękkie, puszyste i delikatne.

Dzięki użyciu do krojenia ciasto nitki dentystycznej uzyskałam fajne foremne bułeczki. Podczas krojenia nożem ciasto traci kształt.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • szczypta soli
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 6 g drożdży suszonych
  • 175 g mleka
  • 30 g masła

Posypka:

  • 10 g cynamonu
  • 50 g cukru trzcinowego

Dodatkowo:

  • 20 g rozpuszczonego masła

 

Przygotowanie:

Do miski dodaję przesianą mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże. Całość wyrabiam za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione, dodaję rozpuszczone masło. Całość wyrabiam, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Miskę z ciastem przykrywam folią i pozostawiam na około 40 minut, aż ciasto wyrośnie.
W międzyczasie przygotowuję posypkę, łącząc ze sobą wszystkie składniki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt, smaruję je rozpuszczonym masłem i posypuję cukrem i cynamonem.
Ciasto zwijam w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Za pomocą nitki dentystycznej, podłożonej pod ciasto, tnę równej wielkości bułeczki. Bułki układam w formie, zostawiając niewielkie odstępy. Smaruję je żółtkiem.
Piekę w 180°C przez 30 minut, grzanie góra-dół.
Podaję polane lukrem.

 

————–

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 40 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 1 h 25 min
Ilość porcji: 12 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book