Stopień trudności: łatwy
Mam dla Ciebie przepis na drożdżówki idealne.
Gwarantuję Ci, że jak spróbujesz tego ciasta drożdżowego, już nie wrócisz do innych przepisów.
Bułeczki są miękkie, puszyste i delikatne.
Dzięki użyciu do krojenia ciasto nitki dentystycznej uzyskałam fajne foremne bułeczki. Podczas krojenia nożem ciasto traci kształt.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki
- szczypta soli
- 30 g cukru trzcinowego
- 6 g drożdży suszonych
- 175 g mleka
- 30 g masła
Posypka:
- 10 g cynamonu
- 50 g cukru trzcinowego
Dodatkowo:
- 20 g rozpuszczonego masła
Przygotowanie:
Do miski dodaję przesianą mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże. Całość wyrabiam za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione, dodaję rozpuszczone masło. Całość wyrabiam, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Miskę z ciastem przykrywam folią i pozostawiam na około 40 minut, aż ciasto wyrośnie.
W międzyczasie przygotowuję posypkę, łącząc ze sobą wszystkie składniki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt, smaruję je rozpuszczonym masłem i posypuję cukrem i cynamonem.
Ciasto zwijam w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Za pomocą nitki dentystycznej, podłożonej pod ciasto, tnę równej wielkości bułeczki. Bułki układam w formie, zostawiając niewielkie odstępy. Smaruję je żółtkiem.
Piekę w 180°C przez 30 minut, grzanie góra-dół.
Podaję polane lukrem.
————–
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 40 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 1 h 25 min
Ilość porcji: 12 porcji