Stopień trudności: łatwy
Mam dla Ciebie przepis na najlepszy, kremowy i gęsty sos grzybowy. Najlepiej smakuje przygotowany z grzybów zebranych samodzielnie 🙂
Zimą możesz przygotować go z suszonych grzybów. Wystarczy wcześniej namoczyć je we wrzątku.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 400 g grzybów
- 100 g cebuli
- 15 g masła
- 100 g śmietanki 30%
- 5 g oleju
- 100 g bulionu warzywnego
- natka pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Grzyby oczyszczam. Na oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaję pokrojone drobno grzyby. Podsmażam je chwilę i dodaję bulion, duszę pod przykryciem kilka minut, aż grzyby stracą surowość. Gdy bulion odparuje, dodaję śmietankę, redukuję, aż sos zgęstnieje. Doprawiam do smaku, dodaję posiekaną natkę. Na sam koniec dodaję zimne masło, mieszam, aż się rozpuści. Gotowy sos podaję z ulubionymi dodatkami.
————–
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 4 porcje