Sos grzybowy

Stopień trudności: łatwy

Mam dla Ciebie przepis na najlepszy, kremowy i gęsty sos grzybowy. Najlepiej smakuje przygotowany z grzybów zebranych samodzielnie 🙂

Zimą możesz przygotować go z suszonych grzybów. Wystarczy wcześniej namoczyć je we wrzątku.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  •  400 g grzybów
  •  100 g cebuli
  •  15 g masła
  •  100 g śmietanki 30%
  •  5 g oleju
  •  100 g bulionu warzywnego
  •  natka pietruszki
  •  Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Grzyby oczyszczam. Na oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaję pokrojone drobno grzyby. Podsmażam je chwilę i dodaję bulion, duszę pod przykryciem kilka minut, aż grzyby stracą surowość. Gdy bulion odparuje, dodaję śmietankę, redukuję, aż sos zgęstnieje. Doprawiam do smaku, dodaję posiekaną natkę. Na sam koniec dodaję zimne masło, mieszam, aż się rozpuści. Gotowy sos podaję z ulubionymi dodatkami.

 

————–

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 4 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media