Stopień trudności: łatwy

Mam dla Ciebie przepis na najlepszy, kremowy i gęsty sos grzybowy. Najlepiej smakuje przygotowany z grzybów zebranych samodzielnie 🙂

Zimą możesz przygotować go z suszonych grzybów. Wystarczy wcześniej namoczyć je we wrzątku.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie ?

 

Składniki:

  •  400 g grzybów
  •  100 g cebuli
  •  15 g masła
  •  100 g śmietanki 30%
  •  5 g oleju
  •  100 g bulionu warzywnego
  •  natka pietruszki
  •  Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Grzyby oczyszczam. Na oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaję pokrojone drobno grzyby. Podsmażam je chwilę i dodaję bulion, duszę pod przykryciem kilka minut, aż grzyby stracą surowość. Gdy bulion odparuje, dodaję śmietankę, redukuję, aż sos zgęstnieje. Doprawiam do smaku, dodaję posiekaną natkę. Na sam koniec dodaję zimne masło, mieszam, aż się rozpuści. Gotowy sos podaję z ulubionymi dodatkami.

 

————–

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 4 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book