Frankfurterki w cieście francuskim

Stopień trudności: łatwy

Co powiesz na pyszną przekąskę z ciasta francuskiego?
Takie przekąski to zawsze jest hit wszystkich imprez. Ja często podaję te także w towarzystwie sałatki na obiad lub kolację 😊

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  •  300 g frankfurterek
  •  300 g ciasta francuskiego
  •  70 g sera żółtego
  •  100 g cukinii
  •  30 g ketchupu
  •  30 g musztardy francuskiej
  •  jajko do posmarowania

 

Przygotowanie:

Cukinię kroję w cienkie plastry i obsypuję solą, aby zmiękła. Gdy cukinia zmięknie, osuszam ją ręcznikiem papierowym.
Ciasto francuskie dzielę na 10 części, na każdy kawałek wykładam plaster sera, kilka plasterków cukinii, trochę sosu i jedną frankfurterkę. Ciasto zawijam i sklejam ze sobą. Przygotowane przekąski smaruję jajkiem, posypuję czarnuszką. Piekę w 220°C przez 15-20 minut.
Podaję z domowym ketchupem pomidorowym.

 

————–

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 12 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media