Stopień trudności: łatwy

Co powiesz na pyszną przekąskę z ciasta francuskiego?
Takie przekąski to zawsze jest hit wszystkich imprez. Ja często podaję te także w towarzystwie sałatki na obiad lub kolację 😊

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  •  300 g frankfurterek
  •  300 g ciasta francuskiego
  •  70 g sera żółtego
  •  100 g cukinii
  •  30 g ketchupu
  •  30 g musztardy francuskiej
  •  jajko do posmarowania

 

Przygotowanie:

Cukinię kroję w cienkie plastry i obsypuję solą, aby zmiękła. Gdy cukinia zmięknie, osuszam ją ręcznikiem papierowym.
Ciasto francuskie dzielę na 10 części, na każdy kawałek wykładam plaster sera, kilka plasterków cukinii, trochę sosu i jedną frankfurterkę. Ciasto zawijam i sklejam ze sobą. Przygotowane przekąski smaruję jajkiem, posypuję czarnuszką. Piekę w 220°C przez 15-20 minut.
Podaję z domowym ketchupem pomidorowym.

 

————–

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 12 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book