Stopień trudności: łatwy
Lubicie karmelizowane pomarańcze w czekoladzie?
Słodkie pomarańcze i gorzka czekolada to dla mnie cudowne połączenie!
Pozostały sok z gotowania pomarańczy, zlewam do naczynka i używam do owsianek lub lemoniady.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 120 ml wody
- 1 pomarańcza
- 100 g erytrytolu/ cukru
- 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Pomarańcze dokładnie myję i sparzam skórkę. Wodę z erytrytolem zagotowuję. Dodaję do wody pokrojoną w plastry/pół plastry pomarańcze. Gotuję tak długo, aż biała błonka między skórką a miąższem będzie przezroczysta. Po tym czasie wyjmuję pomarańczę, najlepiej położyć ją na kratce, aby nadmiar płynu spłynął. Następnie suszę w piekarniku w 100 stopniach, przez ok. 40-60 min, co 10 min przewracając na drugą stronę i obserwując, aby owoce za mocno się nie wysuszyły. Ja moje pomarańcze zostawiłam do całkowitego ostygnięcia w piekarniku. Kolejnego dnia rozpuściłam czekoladę i obtaczałam w niej każdy kawałek. Pozostawiam do stężenia czekolady. Po tym czasie można śmiało jeść. Przechowuję w lodówce.
————–
Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 20 min
Czas pieczenia: 60 min
Całkowity czas: 1 h 25 min
Ilość porcji: 8 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy