Pomarańcze w czekoladzie

Stopień trudności: łatwy

Lubicie karmelizowane pomarańcze w czekoladzie?
Słodkie pomarańcze i gorzka czekolada to dla mnie cudowne połączenie!

Pozostały sok z gotowania pomarańczy, zlewam do naczynka i używam do owsianek lub lemoniady.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  •  120 ml wody
  •  1 pomarańcza
  •  100 g erytrytolu/ cukru
  •  50 g gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie:

Pomarańcze dokładnie myję i sparzam skórkę. Wodę z erytrytolem zagotowuję. Dodaję do wody pokrojoną w plastry/pół plastry pomarańcze. Gotuję tak długo, aż biała błonka między skórką a miąższem będzie przezroczysta. Po tym czasie wyjmuję pomarańczę, najlepiej położyć ją na kratce, aby nadmiar płynu spłynął. Następnie suszę w piekarniku w 100 stopniach, przez ok. 40-60 min, co 10 min przewracając na drugą stronę i obserwując, aby owoce za mocno się nie wysuszyły. Ja moje pomarańcze zostawiłam do całkowitego ostygnięcia w piekarniku. Kolejnego dnia rozpuściłam czekoladę i obtaczałam w niej każdy kawałek. Pozostawiam do stężenia czekolady. Po tym czasie można śmiało jeść. Przechowuję w lodówce.

 

————–

Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 20 min
Czas pieczenia: 60 min
Całkowity czas: 1 h 25 min
Ilość porcji: 8 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book