Chrupiące bułki z serem

Stopień trudności: łatwy

Mam dla Ciebie przepis na chrupiące czosnkowe bułeczki pełne ciągnącego się sera. Co Ty na to?
Takie zapiekanki zachwycą każdego, kto ich spróbuje ?
Jeśli zechcesz przygotować większą ilość, możesz, zamiast bułek wykorzystać bochenek chleba

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  •  50 g sera
  •  20 g masła
  •  1 ząbek czosnku
  •  szczypta soli
  •  2 bułki
  •  szczypiorek

 

Przygotowanie:

Bułki nacinam w ukośną kratkę, tak by nie przeciąć ich spodu.
Miękkie masło, doprawiam solą i dodaję do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaję drobno pokrojony szczypiorek. Masło dokładnie mieszam ze wszystkimi składnikami. Pomiędzy nacięcia bułek równomiernie dodaję masło. Ser kroję w drobną kostkę i dodaję go pomiędzy nacięcia bułek. Piekę w 200°C przez 15-20 min.

 

————–

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 2 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book