Stopień trudności: trudny

Co powiesz na pyszne i rozpływające się ptysie z kruszonką? 🥰

Pyszne delikatne ciasto, chrupiąca kruszonka i rozpływający się krem🤩
Czy to brzmi wystarczająco pysznie?

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

Ciasto parzone:

  •  60 ml wody
  •  60 ml mleka
  •  50 g masła
  •  szczypta soli
  •  80 g mąki pszennej
  •  3 jajka M

Kruszonka:

  •  30 g miękkiego masła
  •  40 g cukru trzcinowego
  •  40 g mąki

Krem:

  •  125 g mascarpone
  •  200 g śmietanki 30%
  •  30 g cukru pudru

 

Przygotowanie:

Na początku przygotowuję kruszonkę, wszystkie składniki zagniatam ze sobą na jednolitą masę.
Tak przygotowaną kruszonkę rozwałkowuję na grubość ok. 2 mm. Rozwałkowuję między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie kruszonkę schładzam w lodówce, najlepiej położyć ją na desce do krojenia.
Następnie przygotowuję ciasto.
Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
Do garnka dodaję wodę, mleko i masło, podgrzewam, aż składniki się rozpuszczą. Do wrzących składników dodaję mąkę i szczyptę soli. Cały czas mam garnek na gazie, szybko i dokładnie mieszam ciasto, zaparzając je. Ciasto parzę, aż będzie gładkie, błyszczące i będzie odchodziło od ścianek. Ciasto przekładam do miski i pozostawiam na ok. 10 minut do przestudzenia.
Następnie miksuję ciasto, dodaję po jednym jajku, po każdym dokładnie miksuję. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam ptysie o średnicy ok. 5 cm, na blaszkę do pieczenia.
Następnie ze schłodzonej kruszonki wyciskam okręgi o podobnej średnicy do ptysi. Kruszonkę układam na ptysie. Piekę w 200°C przez 20-25 min, grzanie góra-dół. Ptysie po upieczeniu zostawiam na ok. 20 minut w uchylonym piekarniku.
Następnie przygotowuję krem. Schłodzoną śmietankę i mascarpone ubijam z cukrem pudrem na sztywną masę.
Schłodzone ptysie napełniam kremem i owocami.

 

 

————–

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 10 min
Czas pieczenia: 25 min
Czas oczekiwania: 30 min
Całkowity czas: 1 h 20 min
Ilość porcji: 10 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book