Stopień trudności: trudny
Co powiesz na pyszne i rozpływające się ptysie z kruszonką? 🥰
Pyszne delikatne ciasto, chrupiąca kruszonka i rozpływający się krem🤩
Czy to brzmi wystarczająco pysznie?
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂
Składniki:
Ciasto parzone:
- 60 ml wody
- 60 ml mleka
- 50 g masła
- szczypta soli
- 80 g mąki pszennej
- 3 jajka M
Kruszonka:
- 30 g miękkiego masła
- 40 g cukru trzcinowego
- 40 g mąki
Krem:
- 125 g mascarpone
- 200 g śmietanki 30%
- 30 g cukru pudru
Przygotowanie:
Na początku przygotowuję kruszonkę, wszystkie składniki zagniatam ze sobą na jednolitą masę.
Tak przygotowaną kruszonkę rozwałkowuję na grubość ok. 2 mm. Rozwałkowuję między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Następnie kruszonkę schładzam w lodówce, najlepiej położyć ją na desce do krojenia.
Następnie przygotowuję ciasto.
Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
Do garnka dodaję wodę, mleko i masło, podgrzewam, aż składniki się rozpuszczą. Do wrzących składników dodaję mąkę i szczyptę soli. Cały czas mam garnek na gazie, szybko i dokładnie mieszam ciasto, zaparzając je. Ciasto parzę, aż będzie gładkie, błyszczące i będzie odchodziło od ścianek. Ciasto przekładam do miski i pozostawiam na ok. 10 minut do przestudzenia.
Następnie miksuję ciasto, dodaję po jednym jajku, po każdym dokładnie miksuję. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam ptysie o średnicy ok. 5 cm, na blaszkę do pieczenia.
Następnie ze schłodzonej kruszonki wyciskam okręgi o podobnej średnicy do ptysi. Kruszonkę układam na ptysie. Piekę w 200°C przez 20-25 min, grzanie góra-dół. Ptysie po upieczeniu zostawiam na ok. 20 minut w uchylonym piekarniku.
Następnie przygotowuję krem. Schłodzoną śmietankę i mascarpone ubijam z cukrem pudrem na sztywną masę.
Schłodzone ptysie napełniam kremem i owocami.
————–
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 10 min
Czas pieczenia: 25 min
Czas oczekiwania: 30 min
Całkowity czas: 1 h 20 min
Ilość porcji: 10 porcji