Kurczak w sosie cytrynowo-porowym

Stopień trudności: łatwy

Mam dla Ciebie przepis na prosty sos cytrynowo-porowy idealny na obiad lub kolację.
Taki sos podaję z ziemniakami,  kaszą lub ryżem.
Możesz go także zapakować na wynos do pracy.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  •  150 g pora
  •  240 g piersi kurczaka
  •  15 g masła
  •  140 g śmietanki 30 %
  •  40 g mascarpone
  •  10 ml soku z cytryny
  •  skórka otarta z cytryny
  •  Sól, pieprz, tymianek

 

Przygotowanie:

Pierś kurczaka kroję w mniejsze kawałki, doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem. Na patelni rozgrzewam masło, podsmażam mięso na złoty kolor. Gdy straci surowość, zdejmuję je z patelni, a na tę samą patelnię wykładam pora, skórkę oraz sok z cytryny. Podsmażam przez chwilę i dodaję śmietankę i mascarpone.  Doprawiam do smaku I redukuję. Gdy sos zgęstnieje, wykładam na niego kurczaka i podaję.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book