Stopień trudności: łatwy
Mam dla Ciebie przepis na prosty sos cytrynowo-porowy idealny na obiad lub kolację.
Taki sos podaję z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Możesz go także zapakować na wynos do pracy.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂
Składniki:
- 150 g pora
- 240 g piersi kurczaka
- 15 g masła
- 140 g śmietanki 30 %
- 40 g mascarpone
- 10 ml soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny
- Sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie:
Pierś kurczaka kroję w mniejsze kawałki, doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem. Na patelni rozgrzewam masło, podsmażam mięso na złoty kolor. Gdy straci surowość, zdejmuję je z patelni, a na tę samą patelnię wykładam pora, skórkę oraz sok z cytryny. Podsmażam przez chwilę i dodaję śmietankę i mascarpone. Doprawiam do smaku I redukuję. Gdy sos zgęstnieje, wykładam na niego kurczaka i podaję.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 3 porcje
Oceń wpis
Średnia ocena 4 / 5. Liczba głosów: 1
Brak głosów! Bądź pierwszy