Stopień trudności: łatwy
Rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe z cukinii.
Ciasto jest banalnie proste i bardzo pyszne ❤
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂
Składniki:
- 300 g cukinii
- 260 g mąki
- 50 g kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g czekolady gorzkiej
- 3 jajka
- 60 g cukru
- 80 g erytrytolu (możesz dodać sam cukier)
- 70 g oleju/masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
Cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach. Ścieram bezpośrednio przed przygotowaniem ciasta, wtedy nie trzeba jej odciskać. W misce łączę za pomocą trzepaczki cukinię, jajka, cukier, masło, czekoladę. Gdy składniki będą połączone, dodaję składniki mokre i mieszam tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładam do keksówki (11×25) i piekę w 180°C przez 45-55 minut. Piekę do suchego patyczka.
Ciasto studzę na kratce i kroję po całkowitym wystudzeniu.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 55 min
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 10 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy