Czekoladowe ciasto z cukinii

Stopień trudności: łatwy

Rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe z cukinii.
Ciasto jest banalnie proste i bardzo pyszne ❤

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 300 g cukinii
  •  260 g mąki
  •  50 g kakao
  •  1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  50 g czekolady gorzkiej
  •  3 jajka
  •  60 g cukru
  •  80 g erytrytolu (możesz dodać sam cukier)
  •  70 g oleju/masła
  •  szczypta soli

 

Przygotowanie:

Cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach. Ścieram bezpośrednio przed przygotowaniem ciasta, wtedy nie trzeba jej odciskać. W misce łączę za pomocą trzepaczki cukinię, jajka, cukier, masło, czekoladę. Gdy składniki będą połączone, dodaję składniki mokre i mieszam tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładam do keksówki (11×25) i piekę w 180°C przez 45-55 minut. Piekę do suchego patyczka.
Ciasto studzę na kratce i kroję po całkowitym wystudzeniu.

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 55 min
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 10 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media