Stopień trudności: łatwy

Prosty, odświeżający deser dla dorosłych na bazie wina musującego. Jestem przekonana, że będziecie zachwyceni 🙂

 

Składniki:

  • 200 g sera ricotta
  • 30 g białej czekolady
  • 200 g frużeliny truskawkowej
  • 250 ml białego wina musującego
  • 10 g żelatyny

 

Przygotowanie:

Żelatynę dzielę na pół do oddzielnych miseczek, zalewam je niewielką ilością wody i odstawiam, aby żelatyna napęczniała. Czekoladę rozpuszczam i łączę ją z ricottą. Tak przygotowaną ricottę przekładam do kieliszka. Następnie przygotowuję galaretkę owocową. Żelatynę rozpuszczam w mikrofalówce- uważam, aby się nie zagotowała. Frużelinę łączę z 100 ml wina. Do rozpuszczonej żelatyny dodaję łyżkę frużeliny, dokładnie mieszam i przelewam do miski. Masę schładzam w lodówce, aż lekko zgęstnieje. Gdy masa zgęstniała przekładam ją do kieliszków. Schładzam i w międzyczasie przygotowuję galaretkę. Rozpuszczam pozostałą żelatynę. Do rozpuszczonej żelatyny dodaję niewielką ilość wina. Następnie przelewam ją do pozostałego wina. Tak powstałą masę wylewam do kieliszków. Schładzam około 2 h w lodówce.

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 2 h
Całkowity czas: 2 h 15 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book