Deser z wina musującego

Stopień trudności: łatwy

Prosty, odświeżający deser dla dorosłych na bazie wina musującego. Jestem przekonana, że będziecie zachwyceni 🙂

 

Składniki:

  • 200 g sera ricotta
  • 30 g białej czekolady
  • 200 g frużeliny truskawkowej
  • 250 ml białego wina musującego
  • 10 g żelatyny

 

Przygotowanie:

Żelatynę dzielę na pół do oddzielnych miseczek, zalewam je niewielką ilością wody i odstawiam, aby żelatyna napęczniała. Czekoladę rozpuszczam i łączę ją z ricottą. Tak przygotowaną ricottę przekładam do kieliszka. Następnie przygotowuję galaretkę owocową. Żelatynę rozpuszczam w mikrofalówce- uważam, aby się nie zagotowała. Frużelinę łączę z 100 ml wina. Do rozpuszczonej żelatyny dodaję łyżkę frużeliny, dokładnie mieszam i przelewam do miski. Masę schładzam w lodówce, aż lekko zgęstnieje. Gdy masa zgęstniała przekładam ją do kieliszków. Schładzam i w międzyczasie przygotowuję galaretkę. Rozpuszczam pozostałą żelatynę. Do rozpuszczonej żelatyny dodaję niewielką ilość wina. Następnie przelewam ją do pozostałego wina. Tak powstałą masę wylewam do kieliszków. Schładzam około 2 h w lodówce.

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 2 h
Całkowity czas: 2 h 15 min
Ilość porcji: 3 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media