Stopień trudności: łatwy
Prosty, odświeżający deser dla dorosłych na bazie wina musującego. Jestem przekonana, że będziecie zachwyceni 🙂
Składniki:
- 200 g sera ricotta
- 30 g białej czekolady
- 200 g frużeliny truskawkowej
- 250 ml białego wina musującego
- 10 g żelatyny
Przygotowanie:
Żelatynę dzielę na pół do oddzielnych miseczek, zalewam je niewielką ilością wody i odstawiam, aby żelatyna napęczniała. Czekoladę rozpuszczam i łączę ją z ricottą. Tak przygotowaną ricottę przekładam do kieliszka. Następnie przygotowuję galaretkę owocową. Żelatynę rozpuszczam w mikrofalówce- uważam, aby się nie zagotowała. Frużelinę łączę z 100 ml wina. Do rozpuszczonej żelatyny dodaję łyżkę frużeliny, dokładnie mieszam i przelewam do miski. Masę schładzam w lodówce, aż lekko zgęstnieje. Gdy masa zgęstniała przekładam ją do kieliszków. Schładzam i w międzyczasie przygotowuję galaretkę. Rozpuszczam pozostałą żelatynę. Do rozpuszczonej żelatyny dodaję niewielką ilość wina. Następnie przelewam ją do pozostałego wina. Tak powstałą masę wylewam do kieliszków. Schładzam około 2 h w lodówce.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 2 h
Całkowity czas: 2 h 15 min
Ilość porcji: 3 porcje