Sernik na zimno z galaretką

Stopień trudności: łatwy

Cudowny serniczek truskawkowy, delikatny, rozpływający się w ustach. Dzięki dodatkowi pokrojonej galaretki do masy serowej uzyskałam piękny wzór sernika, który zachwyci każdego.

 

Składniki:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 800 g twarogu z wiaderka
  • 30 g erytrytolu

 

Przygotowanie:

Każdą z galaretek oddzielnie rozpuszczam w 300 ml gorącej wody. Jedną galaretkę przelewam na talerz i schładzam w lodówce, aby szybciej stężała.
Gdy druga galaretka wystygnie, łączę ją z twarogiem i erytrytolem.
Stężałą w lodówce galaretkę kroję w mniejsze kawałki i dodaję do masy serowej, delikatnie mieszam. Przelewam do formy (18 cm) i schładzam, najlepiej przez noc.
Podaję polane frużeliną truskawkową.

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 6 h
Całkowity czas: 6 h 15 min
Ilość porcji: 8 porcji

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book