Stopień trudności: średni
Bułeczki są miękkie, puszyste i delikatne. Delikatny budyń dodaje im słodyczy, a truskawki rozpływają się w ustach.
Gwarantuję, że to będzie hit Twojego lata.
Składniki:
Budyń:
- 300 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 40 g erytrytolu
Truskawki:
- 200 g truskawek
- 10 g skrobi ziemniaczanej
Kruszonka:
- 30 g mąki
- 15 g cukru
- 30 g masła
Ciasto:
- 300 g mąki
- szczypta soli
- 30 g cukru
- 6 g drożdży suszonych
- 175 g mleka
- 30 g masła
Przygotowanie:
Budyń gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gorący budyń przelewam na talerz i przykrywam folią spożywczą. Dzięki temu szybciej wystygnie i nie zrobi się na nim kożuch.
Następnie do miski dodaję przesianą mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże. Całość wyrabiam za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione, dodaję rozpuszczone masło. Całość wyrabiam, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Miskę z ciastem przykrywam folią i pozostawiam na około 40 minut, aż ciasto wyrośnie.
W międzyczasie przygotowuję kruszonkę, łącząc ze sobą wszystkie składniki.
Truskawki oczyszczam, kroję w mniejsze kawałki, dodaję do nich skrobię i dokładnie mieszam.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 5-6 części, formuję z ciasta kulki, układam je na blaszce i za pomocą szklanki robię w nich wgłębienie.
Na ciasto wykładam dużą ilość budyniu, porcję truskawek oraz kruszonki. Brzegi ciasta można posmarować mlekiem lub jajkiem.
Piekę w 180°C przez 30 minut, grzanie góra-dół.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 1 h 50 min
Ilość porcji: 6 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy