Kiełki ze słoika

Stopień trudności: łatwy

Aby przygotować domowe kiełki, nie musisz posiadać specjalnego sprzętu. Wystarczy słoik, nasiona i kilka akcesoriów. Trochę cierpliwości i kiełki będą gotowe.

Takie kiełki wymagają minimalną ilość pracy, a satysfakcja z wyhodowania ich samodzielnie jest cudowna ❤

 

Składniki:

  • 2 łyżki nasion na kiełki
  • słoik o pojemności 1 l
  • gaza
  • gumka recepturka

 

Przygotowanie:

Do słoika wsypuje kiełki, zalewam je wodą i pozdrawiam na 8-10 h. Pozostawiam je na blacie kuchennym w zacienionym miejscu. Ważne jest, aby kiełki dobrze się namoczyły.
Po tym czasie odlewam wodę, przykrywam słoik gazą i zabezpieczam ją gumką recepturką.
Codziennie rano i wieczorem przelewam wodą przez gazę. Zostawiam słoik cały czas na blacie w zacienionym miejscu. Po kilku dniach zaczną kiełkować.

 

———
Czas przygotowania: 5 min
Czas oczekiwania: 2-3 dni

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media