Stopień trudności: łatwy
Aby przygotować domowe kiełki, nie musisz posiadać specjalnego sprzętu. Wystarczy słoik, nasiona i kilka akcesoriów. Trochę cierpliwości i kiełki będą gotowe.
Takie kiełki wymagają minimalną ilość pracy, a satysfakcja z wyhodowania ich samodzielnie jest cudowna ❤
Składniki:
- 2 łyżki nasion na kiełki
- słoik o pojemności 1 l
- gaza
- gumka recepturka
Przygotowanie:
Do słoika wsypuje kiełki, zalewam je wodą i pozdrawiam na 8-10 h. Pozostawiam je na blacie kuchennym w zacienionym miejscu. Ważne jest, aby kiełki dobrze się namoczyły.
Po tym czasie odlewam wodę, przykrywam słoik gazą i zabezpieczam ją gumką recepturką.
Codziennie rano i wieczorem przelewam wodą przez gazę. Zostawiam słoik cały czas na blacie w zacienionym miejscu. Po kilku dniach zaczną kiełkować.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas oczekiwania: 2-3 dni
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy