Kiełki ze słoika

Stopień trudności: łatwy

Aby przygotować domowe kiełki, nie musisz posiadać specjalnego sprzętu. Wystarczy słoik, nasiona i kilka akcesoriów. Trochę cierpliwości i kiełki będą gotowe.

Takie kiełki wymagają minimalną ilość pracy, a satysfakcja z wyhodowania ich samodzielnie jest cudowna ❤

 

Składniki:

  • 2 łyżki nasion na kiełki
  • słoik o pojemności 1 l
  • gaza
  • gumka recepturka

 

Przygotowanie:

Do słoika wsypuje kiełki, zalewam je wodą i pozdrawiam na 8-10 h. Pozostawiam je na blacie kuchennym w zacienionym miejscu. Ważne jest, aby kiełki dobrze się namoczyły.
Po tym czasie odlewam wodę, przykrywam słoik gazą i zabezpieczam ją gumką recepturką.
Codziennie rano i wieczorem przelewam wodą przez gazę. Zostawiam słoik cały czas na blacie w zacienionym miejscu. Po kilku dniach zaczną kiełkować.

 

———
Czas przygotowania: 5 min
Czas oczekiwania: 2-3 dni

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book