Stopień trudności: średni

Lubisz domowe pieczywo? Wolisz chleb czy bułki?
Ja mam dla Ciebie dziś pyszne domowe bajgle z makiem ❤
Są banalnie proste i wyjdą każdemu.

 

Składniki:

  • 10 g drożdży instant
  • 20 g cukru
  • 12 g soli
  • 30 g oliwy
  • 300 ml letniej wody
  • 500 g mąki

 

Przygotowanie:

Do miski dodaję cukier, sól, drożdże, wodę i mąkę. Wyrabiam ciasto z użyciem miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie ładnie połączone, dodaje oliwę i dokładnie wyrabiam. Zostawiam ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h, aż ciasto podwoi swoją obecność. Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 7 równych części i formuje z ciasta kuleczki. Uformowane kulki lekko spłaszczam, za pomocą palców na środku robię otwór i formuje bajgla. Bajgla namaczam w letniej wodzie i moczę w maku. Przekładam na blachę i pozostawiam pod przykryciem na 10 min, aby odpoczęły. Piekę przez 15-20 min, w 200 stopniach, grzanie góra-dół.

 

———
Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 1 h 40 min
Ilość porcji: 7 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book