Stopień trudności: średni
Lubisz domowe pieczywo? Wolisz chleb czy bułki?
Ja mam dla Ciebie dziś pyszne domowe bajgle z makiem ❤
Są banalnie proste i wyjdą każdemu.
Składniki:
- 10 g drożdży instant
- 20 g cukru
- 12 g soli
- 30 g oliwy
- 300 ml letniej wody
- 500 g mąki
Przygotowanie:
Do miski dodaję cukier, sól, drożdże, wodę i mąkę. Wyrabiam ciasto z użyciem miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie ładnie połączone, dodaje oliwę i dokładnie wyrabiam. Zostawiam ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h, aż ciasto podwoi swoją obecność. Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 7 równych części i formuje z ciasta kuleczki. Uformowane kulki lekko spłaszczam, za pomocą palców na środku robię otwór i formuje bajgla. Bajgla namaczam w letniej wodzie i moczę w maku. Przekładam na blachę i pozostawiam pod przykryciem na 10 min, aby odpoczęły. Piekę przez 15-20 min, w 200 stopniach, grzanie góra-dół.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 1 h 40 min
Ilość porcji: 7 porcji