Stopień trudności: średni
Pokażę Ci przepis na jagodzianki pełne owoców.
Miękkie, delikatne ciasto i wnętrze pełne kwaskowych jagód 🤩 kocham to połączenie 😊
Czy może być lepiej?❤
Bułeczki są miękkie, puszyste i delikatne.
Na pewno Ci posmakują.
Składniki:
Truskawki:
- 350 g jagód
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g cukru trzcinowego
Kruszonka:
- 30 g mąki
- 15 g cukru
- 30 g masła
Ciasto:
- 300 g mąki
- szczypta soli
- 30 g cukru
- 6 g drożdży suszonych
- 175 g mleka
- 30 g masła
Przygotowanie:
Do miski dodaję przesianą mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże. Całość wyrabiam za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione, dodaję rozpuszczone masło. Całość wyrabiam, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Miskę z ciastem przykrywam folią i pozostawiam na około 40 minut, aż ciasto wyrośnie. W międzyczasie przygotowuję kruszonkę, łącząc ze sobą wszystkie składniki.
Jagody oczyszczam, dodaję do nich skrobię, cukier i dokładnie mieszam.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 7-8 części, formuję z ciasta kulki. Rozciągam je na okrągły placek, który układam w miseczce, środek wypełniam dużą ilością jagód i sklejam ze sobą końce. Jagodziankę wyjmuję z miseczki, formuję bułkę i układam na blacie. Smaruję je białkiem i posypuję kruszonką.
Piekę w 180°C przez 25-30 minut, grzanie góra-dół.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 40 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 6 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy