Domowe jagodzianki

Stopień trudności: średni

Pokażę Ci przepis na jagodzianki pełne owoców.
Miękkie, delikatne ciasto i wnętrze pełne kwaskowych jagód 🤩 kocham to połączenie 😊
Czy może być lepiej?❤

Bułeczki są miękkie, puszyste i delikatne.
Na pewno Ci posmakują.

 

Składniki:

Truskawki:

  • 350 g jagód
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 g cukru trzcinowego

Kruszonka:

  • 30 g mąki
  • 15 g cukru
  • 30 g masła

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • szczypta soli
  • 30 g cukru
  • 6 g drożdży suszonych
  • 175 g mleka
  • 30 g masła

 

Przygotowanie:

Do miski dodaję przesianą mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże. Całość wyrabiam za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione, dodaję rozpuszczone masło. Całość wyrabiam, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Miskę z ciastem przykrywam folią i pozostawiam na około 40 minut, aż ciasto wyrośnie. W międzyczasie przygotowuję kruszonkę, łącząc ze sobą wszystkie składniki.
Jagody oczyszczam, dodaję do nich skrobię, cukier i dokładnie mieszam.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 7-8 części, formuję z ciasta kulki. Rozciągam je na okrągły placek, który układam w miseczce, środek wypełniam dużą ilością jagód i sklejam ze sobą końce. Jagodziankę wyjmuję z miseczki, formuję bułkę i układam na blacie. Smaruję je białkiem i posypuję kruszonką.
Piekę w 180°C przez 25-30 minut, grzanie góra-dół.

 

———
Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 40 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 6 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media