Sałatka makaronowa z bobem

Stopień trudności: łatwy

Tym razem zapraszam Cię na makaronową sałatkę z bobem i fetą! Pyszną, zdrowa i cudownie zielona ❤

 

 Składniki:

  • 130 g makaronu
  • 180 g bobu
  • 100 g sera feta
  • 20 g rukoli

Sos:

  • 15 g oliwy
  • 15 g soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • koperek

 

Przygotowanie:

Bób gotuję przez kilka minut w osolonej wodzie z dodatkiem kilku ząbków czosnku, ziela angielskiego oraz liścia laurowego.
Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Następnie przygotowuję sos. W miseczce łączę oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek. Całość doprawiam do smaku.
W naczyniu układam rukolę, ugotowany makaron, rozdrobniony ser oraz bób.
Całość polewam przygotowanym sosem i podaję.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 2 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book