Stopień trudności: łatwy

Jaki jest najlepszy przepis na sałatkę?
Już Ci mówię. Według mnie najważniejsze są składniki wysokiej jakości oraz odrobina miłości, wtedy smakuje najlepiej! ❤

Mam dla Ciebie przepis na pyszną sałatkę, którą możesz przygotować bezpośrednio na grillu. Ale bez obaw, patelnia też się sprawdzi 🙂

 

 Składniki:

  • 100 g sera halloumi
  • 50 g papryki
  • 120 g cukinii
  • 120 g szparagów
  • garść roszponki
  • garść rukoli
  • 20 g oliwy z oliwek
  • sól

Sos:

  • 10 g oliwy z oliwek
  • 5 g musztardy francuskiej
  • 10 g soku z cytryny
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Warzywa mieszam z połową oliwy, doprawiam solą, a następnie grilluję. Użyłam patelni grillowej, którą miałam pod ręką.
Ser kroję na mniejsze kawałki i grilluję na tej samej patelni. W międzyczasie przygotowuję sos. Oliwę łączę z musztardą i sokiem z cytryny, doprawiam do smaku pieprzem.
Na talerz wykładam rukolę i roszponkę, następnie układam warzywa. Na wierzch ser. Całość skrapiam sosem i podaję.

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 2 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book