Sałatka z truskawkami i fetą

Stopień trudności: łatwy

Lubisz sałatki z dodatkiem owoców?
Sałatka z truskawkami i arbuzem jest pyszna, lekka i odświeżającą.
Sprawdzi się cudownie na gorące dni.
Koniecznie musisz spróbować.

 

 Składniki:

  • 130 g ogórka
  • 150 g arbuza
  • 150 g truskawek
  • 70 g sera feta
  • 40 g roszponki
  • kilkanaście listków mięty

Sos:

  • 15 g miodu/syropu trzcinowego
  • 25 ml soku z cytryny
  • kilka listków mięty
  • skórka otarta z połowy cytryny

 

Przygotowanie:

Ogórka, truskawki kroję w plastry, arbuza kroję w niewielką kostkę, miętę drobno siekam. Do miski przekładam roszponkę, dodaję pokrojone warzywa, owoce i zioła.
Następnie przygotowuję sos, łącząc ze sobą soku cytryny, posiekaną miętę, skórkę z cytryny i miód.
Całość mieszam i podaję.

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 2 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book